Utvider overgangsordning for aksjesparekonto

Bildet viser Oslo Børs. Foto: Anne Sophie/ Flickr.com

Flertallet i finanskomiteen har blitt enige om å utvide overgangsordningen for aksjesparekonto til ut 2019. Dette for at færre skal bli sittende «skattefast» i dyre og dårlige investeringer. 

Annonse:


Det borgerlige flertallet på Stortinget vil utvide overgangsordningen til aksjesparekonto med ett år, melder NRK.

Det betyr at du får enda bedre tid på deg til å flytte aksjer og aksjefond du allerede eier inn på aksjesparekontoen, uten at du må betale skatt på den opparbeidede gevinsten.

– Dette er en gledens dag for norske forbrukere. Dette er et nytt produkt som mange ikke har rukket å satt seg inn i. Det tok litt tid før jeg gjorde det også, og jeg sitter i finanskomiteen, sier Vetle Wang Soleim (H) til statskanalen.

Statistikk fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at det per 31. oktober var opprettet 373.000 aksjesparekontoer og at 64,5 milliarder fondskroner hadde blitt flyttet inn i ordningen.

64,5 milliarder kroner utgjør imidlertid bare litt over 40 prosent av personmarkedets totale forvaltningskapital i aksjefond.

Forbrukerrådet har dessuten argumentert overfor komiteen at det fremdeles er to tredjedeler av flytteberettigede aksjesparere som risikerer å bli sittende «skattefast» i uhensiktsmessige investeringer, samt vist til erfaringer om flytting mellom spareordninger i Sverige.

Les også: Finansportalen: Enorme prisforskjeller mellom aksjesparekontoene

Gir bedre tid til å bli kjent med produktet

– Erfaringene som Forbrukerrådet har hentet inn fra Sverige viser at det der tok opptil fire år før veksten i antall kunder som gjorde denne flyttingen flatet ut. Derfor er det bra at vi også her i Norge kan gi forbrukerne bedre tid på bli kjent med dette produktet, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Den store fordelen til aksjesparekonto er at du kan handle aksjer og aksjefond så ofte du vil uten at det utløses gevinstskatt.

Eventuelle gevinster beskattes først når du tar pengene ut av kontoen.

Dette gir en rentesrenteeffekt som øker den samlede avkastningen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Frekk svindelmetode med kredittkort brer om seg

Historisk svak krone kan få store konsekvenser for fondssparere

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

Fra nyttår endres sikringsordningen for bankinnskudd

Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen