Det er klart for fellesferie, og mange skal reise med bilen inn til byene. Om man har lite erfaring med dette, kan man fort bli usikker på parkeringsmulighetene. – Parkering er sjelden noe man ønsker å bruke tid på, og da er det lurt å være forberedt, sier Ludvik Eide i EasyPark.
Parkeringsteknologiselskapet EasyPark melder allerede om stor forflytting både av byfolk som er på vei ut av byen, og folk fra utsiden som skal inn til byene.
– Om man ikke er så vant til bilkjøring i et travelt bybilde, kan man fort bli litt stresset i sommervarmen. Da er det fint å gjøre seg så godt kjent som mulig i områdene man har lyst til å besøke på forhånd, sier Ludvik Eide, markedsansvarlig i EasyPark Norge.
Det første tipset Eide har til de som velger å bruke bilen på tur, er å sjekke at man faktisk kan stå parkert.
– De kommunale plassene i byene er gjerne delt opp i ulike soner, og skal du oppholde deg i bykjernen i mer enn to timer må du parkere steder som tillater det. I EasyPark-appen kan man også enkelt kartlegge både områder nær destinasjonen og de ulike vilkårene for disse områdene, sier Eide, og legger til:
– Av erfaring vil det i storbyene være enklere å finne ledig parkering i begynnelsen av uken i fellesferien.
Se opp for andre kjøretøy
Om man skal kjøre og parkere i de store byene, bør man også være oppmerksom på at man ikke parkerer til hinder for fremkommeligheten til andre trafikanter.
– I Oslo har vi trikken og t-banen, mens i Bergen har de bybanen. Om man parkerer for nærme sporet vil det bli vanskelig eller umulig for sporvognene å passere, og da stanser hele trafikken opp. I ytterste konsekvens vil da bilen kunne bli tauet bort, sier Eide.
Husk å betale for parkering når du lader
For de som reiser til storbyen med elbilen er det også flere ting å huske på. Eide minner om at man på de fleste kommunale parkeringsplasser fortsatt må betale for parkering også når man betaler for å lade bilen på parkeringsplassen.
– I flere av storbyene er det mulig å starte både parkering og lading med EasyPark-appen, mens man andre steder – som i Oslo – fortsatt må bruke ulike løsninger.
Han legger til at det også er forskjell på de kommunale laderne, både når det kommer til effekten på laderen og hvor lenge man kan stå parkert der.
– I Oslo har man to typer ladere. En såkalt «normal» og en såkalt «semi-hurtig». Disse kan enten benyttes i inntil tre timer eller inntil 24 timer, avhengig av hvor parkeringsplassen er plassert, forklarer Eide.
Større sjanser for parkeringsplass
Det er vanskelig å bestemt si noe om når det lønner seg å legge turen til de litt større byene rundt om i landet. Over tid har teknologiselskapet likevel gjort seg noen erfaringer rundt når det faktisk er større sjanser for å finne parkeringsplass.
– Vi har sett at det oftest er ledig i Nord-Norge tirsdag til torsdag. På vestlandet handler det i større grad om å være tidlig ute, særlig på torsdager, fredager og lørdager, opplyser Eide.
I byene på sørlandet er det imidlertid ikke like store variasjoner under uken, så der er det ikke nødvendigvis like viktig å planlegge.
– På østlandet er det litt motsatt av resten av landet, da det historisk sett blir enklere å finne parkering utover i uken. Et godt tips er at de kommunale plassene er gratis på søndager i hele landet. Noen områder har egne bestemmelser for dette, men de de finner du enkelt i appen, avslutter Eide.