Etter en turbulent periode preget av pandemi, inflasjonsfrykt og renteøkninger, har det globale aksjemarkedet startet året med frisk optimisme og et «everything-rally». FOMO (Fear of missing out) blant investorene har vært en av hoved-driverne bak den vedvarende oppgangen, ifølge Jakob Westh Christensen, nordisk markedsanalytiker i eToro.
Samtidig viser den seneste «Retail Investor Beat»-undersøkelsen til eToro at norske retailinvestorer holder midlene sine likvide i form av kontanter, og venter på det rette tidspunktet å investere. Men når er det beste tidspunktet å kjøpe aksjer, og hva er de underliggende fundamentale forholdene som støtter markedets optimisme?
– Vi har sett en optimistisk start på det nye året i aksjemarkedet, og investorers FOMO (Fear Of Missing Out) har vært en viktig faktor i den pågående børsoppgangen, ifølge Jakob Westh Christensen, og fortsetter: –Mange investorer er redde for å gå glipp av den neste oppgangen, og følgelig akkumulerer de likvide midler i form av kontanter på sidelinjen for å være klare når det skjer.
En nylig markedsundersøkelse fra eToro hvor norske retailinvestorer svarer på en rekke spørsmål om deres investeringsvaner og markedsforventninger viser at mer enn en fjerdedel av norske retailinvestorer investerte mindre i de foregående månedene. Dette for å forberede seg på et kommende bull-marked. Samtidig hadde 72 prosent av nordmennene kontanter i porteføljen sin, noe som er en betydelig økning fra forrige kvartal. Men når er det beste tidspunktet å kjøpe aksjer?
– Mange investorer opplever FOMO, men det er viktig å huske på at det er viktig å investere på en fornuftig måte, sier Westh Christensen. –Det er alltid risiko involvert i investeringer, og du bør aldri investere mer enn du har råd til å tape. Det beste tidspunktet å kjøpe aksjer er når du har gjort din egen analyse og bestemt deg for at det er en god investering for deg og dine mål.
– Den positive markedsstemningen støttes av fundamentale forhold. Sysselsettingen i den amerikanske økonomien er fortsatt sterk, og antallet ledige stillinger som skal fylles øker. Samtidig har Europa hatt en økonomisk avmetning som er «mindre enn fryktet», og inflasjonen er på retur. Disse faktorene kan resultere i en forlengelse av den nåværende oppgangen hvis FOMOen blant investorene blir mer fremtredende, sier han og forteller videre at «januareffekten» i aksjemarkedene spiller inn.
S&P500s stigning på 6,2 prosent i januar er den nest beste januar-måneden i indeksens historie, noe som gir et positivt signal for resten av året. «Januareffekten» gir historisk sett positive avkastninger i januar for de eiendelsklassene som underpresterte det foregående året, som vi ser nå med teknologiselskaper og kinesiske aksjer som de største vinnerne, mens fjorårets sterke dollar har falt tilbake, og råvarer er på tilbaketog.
Samtidig advarer sentralbankene om at den positive stemningen på markedene kan føre til økt inflasjon, som de har arbeidet hardt for å bekjempe. Men investorene tar de positive nyhetene godt imot og fortsetter å ha FOMO for å ta del i den pågående oppgangen.