Kvadratmeterpriser på godt over 100.000 kroner er ikke lenger uvanlig i Oslo. – Mange spekulanter kjøper slike leiligheter. Det er et usunnhetstegn at noen tar større sjanser enn de burde, mener økonom.
Skrevet av: Leni Aurora Brækhus, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).
De siste månedene har en rekke små leiligheter i hovedstaden blitt solgt med en kvadratmeterpris på godt over 100.000 kroner.
– Folk har ikke grenser lenger, de bare kjører på, sier iHUS-megler Tanju Uysal til ABC Nyheter.
I forrige uke meglet han salget av en 25 kvadratmeter stor leilighet på Grünerløkka i Oslo, som lå ute med en totalpris på 2.487.650 kroner, noe som tilsvarte en kvadratmeterpris på cirka 99.500 kroner.
Leiligheten endte med å bli solgt før de annonserte visningene, for 3.050.000 kroner inkludert fellesgjeld. Uysal forklarer at det ble en intern budrunde mellom to-tre kjøpere som hadde vært på privatvisning.
Les også: Vær rask om du vil leie Statskogs hytter i høstferien
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Kvadratmeterpris: 122.000
Kvadratmeterprisen endte dermed på 122.000 kroner.
– Det er en veldig bra pris, sier iHus-megleren.
– Med den prisen er det den dyreste leiligheten på 25 kvadratmeter som er solgt på Grünerløkka, og den nest dyreste i Oslo, fortsetter han.
– Når merket dere at kvadratmeterprisene begynte å bevege seg godt over 100.000 kroner?
– I mai eller juni i år satte kontoret vårt tre rekorder på en uke. Blant annet solgte vi to leiligheter i samme bygg i Ringnes Park på Grünerløkka, og da begynte vi å nærme oss 120.000 kroner kvadratmeteren. Det var rundt den tiden det begynte å bli spinnville priser, svarer Uysal.
– Vi merker at det er lite utbud i markedet. Det merkes absolutt. Hver enkelt kjøper har flere å konkurrere med. Jeg ser mange oppgitte kjøpere som taper budrunde etter budrunde, og ender med å kjøpe overpriset noen ganger. Det er synd at det er slik, fortsetter han.
Les også: Melder snø og kulde: Skift til vinterdekk før høstferie-turen
– Sentralitet trumfer kvadratmeter
En fellesnevner for disse små leilighetene som selges til over 100.000 kroner kvadratmeteren, er at de fleste ligger sentralt.
– Sentralitet trumfer kvadratmeter, det er vanlig i alle storbyer. Leiligheter med god beliggenhet er de som har dyrest kvadratmeterpris, sier bedriftsøkonom og bygningsingeniør Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til ABC Nyheter.
Kvadratmeterprisen i Oslo i snitt ligger nå på rett over 64.000 kroner. For leiligheter var snittprisen per kvadratmeter nesten 66.000 kroner i august.
– Men kvadratmeterprisen på disse små leilighetene ligger langt over gjennomsnittet enn de burde være. Dette viser at det er mangel på denne typen leiligheter i det sentrale Oslo. Det bygges for lite i Oslo og spesielt av disse små, sentrale leilighetene, mener Øye.
Les også: Meglertopper spår kraftig prisvekst i Oslo
– Usunnhetstegn
Han forklarer at det ikke først og fremst er førstegangskjøpere som kjøper disse små leilighetene, men heller en kjøpesterk gruppe med en stor andel investorer.
– Men når prisene er så høye som de er nå, så klarer de ikke å tjene penger på å leie ut disse leilighetene fordi leieprisene ikke har samme utvikling. Så de investorene som kjøper dem, spekulerer i prisvekst, sier Øye og fortsetter:
– Små leiligheter sentralt i store byer skal ha høyest kvadratmeterpris. Det er helt naturlig, men det er et usunnhetstegn rundt markedet for disse leilighetene fordi noen tar større sjanser enn de burde.
Hans forklaring på hvorfor leieprisene ikke øker i takt med boligprisene er at det er mange utleieboliger i forhold til hvor mange som ønsker å leie. Pluss at de som leier, gjerne er de som ikke får kjøpt bolig, og dermed ikke de mest betalingsdyktige.
– Selv om de har behov for bolig kan de ikke betale høye leiepriser, dermed følger leieprisene en annen bane, sier Øye.
– Investorene som kjøper småleilighetene kan dermed bare regne med en fortjeneste på verdivekst, og det er helt uproblematisk for dem som har et langtidsperspektiv, men er du belånt og plutselig må ut fort, er det derimot en stor risiko, fortsetter han.
Les også: Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet
– Fare på ferde
Finanstilsynets har nylig kommet med forslag til innstrammet boliglånsforskrift, som skal bidra til å stramme inn utlånsveksten.
– Det er fare på ferde fordi vi vet at de som er inne som rene investorer, er litt lettskremte og nervøse. Har de ikke kapitaldekning og det kommer viktige endring i vilkår, for eksempel slik som Finanstilsynet har foreslått, får det gjerne disse til å reagere på samme tid, sier Øye i Prognosesenteret.
Han understreker at de tror på prisvekst i Oslo så lenge man ikke får opp byggetakten.
– Prisveksten vil være høyest i landet i Oslo og den vil være høyest for de minste leilighetene. Det er naturlig. Men vi vinker et lite rødt flagg fordi andelen spekulanter har blitt veldig høy. Disse spekulantene er lure, men de er lure samtidig og skjer det store endringer i vilkår vil mange selge på en gang og da kan det bli brå endringer i prisene, fortsetter han.
Les også: Spår 50 prosent prishopp på Oslo-boliger
– Sinnssyk prisforskjell
Boligmarkedet er utvilsomt hett i hovedstaden. Men hvor skal det ende?
En 37 kvadratmeter stor leilighet i Oslo sentrum som ble solgt for 3,6 millioner kroner da den fikk ny eier i slutten av august, ble i juni solgt for 2,75 millioner kroner. Det gir en økning i kvadratmeterpris fra drøye 74.000 kroner til nesten 97.300 kroner, skriver VG.
– Det er jo en helt sinnssyk prisforskjell på få måneder, sier Martin Aune i Privatmegleren til avisa og legger til at det eksploderte i markedet i løpet av sommeren.
I slutten av august ble en 17 kvadratmeter stor leilighet på St. Hanshaugen i Oslo solgt for 2,36 millioner kroner, 720.000 kroner over prisantydning. Dette tilsvarer en kvadratmeterpris på nesten 140.000 kroner. Da uttalte eiendomsmegler Odd Kalsnes til E24 at han tror prisen på små leiligheter sentralt i Oslo vil passere 200.000 kroner per kvadratmeter i løpet av de kommende to årene.
Les mer: Megler tror på 200.000 kroner per kvadratmeter
Snart 200.000 kvadratmeteren?
Nylig uttalte administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til DN at kvadratmeterpriser rundt 150.000 kroner vil snart være like vanlig i Oslo som i Stockholm.
– Har du tro på en prisstigning til 150.000 eller 200.000 kroner kvadratmeteren, Øye?
– 150.000 er ikke vanlig kvadratmeterpris i Stockholm. Om boligmarkedet vokser videre, vil vi etter hvert ha slike priser i Oslo, men jeg tror ikke det kommer veldig snarlig, svarer Øye.
Han mener det er naturlig å sammenligne med Stockholm og andre storbyer som København, London og Singapore.
– Vi lever i en verden der urbaniseringen går stadig raskere, spesielt ser man det i hovedstedene. Oslo er per i dag ikke stor og tettbefolket, så byen vil vokse. Når man ikke legger til rette for stor nok boligbygging vil prisene øke, men det er langt igjen til 150.000-200.000 kroner per kvadratmeter, sier økonomen og fortsetter:
– Oslo skiller seg likevel mye fra for eksempel London hvor mange utenlandske investorer bidrar til å presse boligprisene opp. Det er mindre internasjonale spekulanter her. Så det er et stykke igjen før Oslo blir en storby av det formatet.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.
Les også: Er det tegn til boble i boligmarkedet?