Nå får kundene til DNB, Sparebank 1 og Sbanken tilbud om å se Lånekassen-saldoen i sin nett- og mobilbank, og flere banker kan følge etter. Det skal gi bedre oversikt over privatøkonomien.
Lånekassen har siden 2018 hatt et pilotprosjekt med Sbanken hvor kundene har fått tilgang til saldoen på studielånet sitt i nettbanken.
Nå har Lånekassen også utviklet en løsning for visning av saldo for kunder i alle andre banker, ifølge det statlige forvaltningsorganet selv.
I første omgang vil kundene i DNB, Sparebank 1 og Sbanken få tilbud om å se Lånekassen-saldoen i sin nett- og mobilbank, men flere banker kan følge etter.
– Lånekassen har nærmere én million kunder som med denne tjenesten kan få oppdatert saldo på studielånet sitt rett inn i den nettbanken de bruker til daglig, og dermed få bedre oversikt over økonomien sin, sier administrerende direktør i Lånekassen Nina Schanke Funnemark i en kommentar.
Undersøkelser viser at saldo i nettbank er en etterspurt tjeneste. Hele 94 prosent av Lånekassens kunder var interesserte i å se studielånsgjelden sin i egen nett- eller mobilbank.
Les også: Seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må
Enklere hverdagsøkonomi
Saldo i nettbank er en del av DSOP-programmet, hvor finansnæringen og offentlige virksomheter samarbeider om digitalisering av viktige prosesser i samfunnet som skal bidra til forenkling og effektivisering.
– Stadig flere av kundene våre benytter seg av muligheten til å hente inn og se kontoer fra andre banker i våre flater, etter at PSD2, det nye betalingsdirektivet, ble innført i fjor. Med studielånet på plass i mobilbanken også, får kundene våre enda bedre oversikt og kontroll over økonomien sin, sier administrerende direktør i Sparebank 1 Utvikling, Øyvind Aass.
Annonse:
– Vår visjon er å gjøre hverdagsøkonomien enklere for folk, og dette er ett av mange skritt i riktig retning mot å kunne tilby en oversikt over hele folks økonomi på én flate. Slik vil hverdagsøkonomi, som for mange kan være komplekst og vanskelig, heller blir enkelt og lett å forstå for kunden, samtidig som de kanskje blir litt begeistret i tillegg. Vi er i hvert fall veldig begeistret over dette, og over samarbeidet med Lånekassen i denne prosessen, legger han til.
Les også: Bank har lansert et vanntett mikrokort du kan ha på armen
Må gi samtykke i Altinn
Statsråden for Lånekassens eierdepartement påpeker at et mål for digitaliseringsstrategien i offentlig sektor er å tilby gode, felles og sammenhengende løsninger.
– Ingenting er bedre enn å samle alt på ett sted. Når flere nå får studielånet sitt inn i nettbanken hvor de styrer med alt annet av brukskontoer, sparing og gjeld vil det gi mye bedre oversikt og kontroll over egen økonomi, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
I første omgang er det kun mulig å se gjelden i nett- og mobilbanken. Selve administreringen av gjelden skjer fortsatt gjennom Lånekassens nettsider.
– Når saldo i nettbank nå rulles ut til flere banker vil det gi oss mange nyttige erfaringer med det å levere tjenester gjennom andre. Etterspørsel og tilbakemelding fra kundene vil være viktige innspill for veien videre, sier Schanke Funnemark om videre utvikling.
Studiegjelden din dukker ikke opp i nett- og mobilbanken helt uten videre. Den første gangen må du gi samtykke gjennom Altinn.
Neste gang du logger deg inn i nett- og mobilbanken hentes saldo automatisk, gitt at samtykket fortsatt er gyldig.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Dette er argumentene for og i mot at studenter skal melde flytting når de flytter hjemmefra
Huseier åpnet ikke Digipost – Må ut med 800.000 kroner i tvangsmulkt til kommunen
Skoler tar opptil 1300 kroner for å kopiere vitnemålet