Selv med stigende matpriser kan du leve billig, bærekraftig og i tråd med de nye kostholdsrådene.
Med enkle grep og noen små triks kan du både kutte matbudsjettet og leve sunnere. Hva med å gå sammen med venner om å handle og lage mat for en uke?
– Etterpå drar alle hver til sitt med masse ferdig, sunn mat som er klar for å fryses i porsjonspakninger. Når du senere kommer trøtt og sliten hjem fra jobb eller forelesning, er det bare å varme opp, sier førsteamanuensis Merete Hagen Helland ved Universitetet i Stavanger (UiS). Forskeren har flere smarte tips:
Kutt matbudsjettet:
- Handle aldri på tom mage!
- Hold fokus! Basisvarene står lengst inne i butikken for at du skal gå forbi andre varer på veien.
- Følg med i tilbudsaviser.
- Handle råvarer lokalt. Sjekk for eksempel Bondens marked og Reko-ringer på Facebook.
- Kjøp matvarer på datosalg, og bruk fryseren flittig.
- Ikke handle inn mer enn du spiser. Legg en plan for hvordan sunne råvarer skal brukes.
- Belgfrukter, som linser og bønner, er rimelige og proteinrike og god basis for mange retter.
- Lag grove brød eller rundstykker selv. Det er godt både for helsen og lommeboken.
- Supper eller gryteretter med belgfrukter og/eller grønnsaker er billig og rask mat.
- Norske grønnsaker i sesong er rimelige. Vinterstid kan du kjøpe frosne grønnsaksblandinger.
- Frossen fiskefilet koster gjerne under halvparten av fersk. Tin bare de du trenger.
- I ren fisk eller kjøtt er det helt OK å kjøpe butikk-kjedenes merker, som ofte er rimeligere.
- Spis opp alt du lager. Bruk det du ikke spiste til middag som lunsj, i ny rett eller frys ned.
Spis sunnere:
- Tenk først hvilke grønnsaker du vil ha til middag, så på tilbehøret. Ikke omvendt.
- Planlegg måltidene! Lag gjerne mat sammen, eller lag dobbel oppskrift om søndagen.
- Velg grove brød med minst tre skraverte «kakestykker» på pakningen, eller grove knekkebrød.
- Havregryn er også fullt av fiber, rimelig og kan tilberedes i et utall varianter.
- Bruk oppskåret frukt/grønnsaker, nøtter uten sukker/salt som kos istedenfor kaker og snop.
- Pass på at du spiser litt frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.
- Bruk vann som tørstedrikk. Vann er gratis, og vi har god vannkvalitet i Norge.
- Smaksett maten med krydderurter, istedenfor salt.
- Bruk fileter av fugl/fisk/kjøtt som er grillet, kokt, ovnsbakt, wooket eller dampet, ikke panert.
- Lag gjerne gryteretter der ingrediensene kokes sammen. Da slipper du unna mye stekefett.
- Velg magre kjøttprodukt og erstatt gjerne en kjøttmiddag med en fiskerett eller belgfruktrett.
- Ved kjøp av fiskeprodukt, sjekk mengde fisk i ingredienslisten.
- Ved kjøp av ferdigprodukt, hold utkikk etter to merkeordninger: nøkkelhullet og grovhetsskalaen. Men husk at enkelte nøkkelhullmerkede produkter er ultraprosessert. Gå for de som er minst bearbeidet og har mest fiber.
– Mitt motto er «Gjerne litt av alt, men alt med måte». Og husk: Det er ok å skeie ut, men gjør det i helgene, sier Merete Hagen Helland.