Det er ingen tvil om at strøm opptar mange av oss om dagen, og at deling av råd til hvordan lommeboken kan spares for de høye strømprisene både på kort og lang sikt er uvurderlige. Elkjøp deler her hvilken elektronikk som gir deg varmen, og som sparer lommeboken din på sikt.
Oppvarming står for to tredjedeler av strømforbruket vårt her i kalde nord. Men det er også på nettopp oppvarming vi kan spare mye penger ved å gjøre relativt små grep.
– Har du en eldre bolig kan du faktisk spare opptil 40 prosent av oppvarmingsforbruket, og opptil 20 prosent i en mer moderne bolig. Det blir fort en del tusenlapper spart i løpet av et år, sier Arnstein Værdal som er salgssjef i Elkjøp Norge.
Han påpeker at det viktigste tiltaket er å senke temperaturen når det ikke er noen hjemme.
– Dette har lenge vært mulig med enkel tidsstyring, som i hovedsak har senket temperatur på nattestid, men med smarte produkter kan dette gjøres langt enklere og mer fleksibelt, forteller Værdal som her gir deg sine beste tips for å spare mest mulig på lang sikt med strømprisene som vi nå har.
Smart oppvarming med Wi-Fi
For at oppvarmingen din faktisk skal bli smart, må du koble opp produktene til Wi-Fi. Hvis du har varmeovner fra for eksempel Adax eller Mill kan du gjøre mye med små grep i de tilhørende mobilappene. Har du en WiFi-termostat kan du styre temperaturen fra hvor enn du befinner deg i verden. Du kan også betjene termostaten lokalt uten bruk av Wi-Fi.
Lag en personlig timeplan
Du kan sette opp en egen timeplan, tilpasset hver enkelt ukedag, slik at det er varmt igjen når du kommer hjem etter jobb – og når du står opp i helgen.
Alt kan styres fra en smarttelefon, du trenger ikke fikle med knotter på hver enkelt ovn.
Bruk tilhørende apper
Du kan laste ned Adax WiFi-appen eller Mill-appen fra App Store eller fra Google Play for å styre ovnen fra smarttelefonen eller nettbrettet ditt.
Adax WiFi-appen gir deg full kontroll over ovnens funksjoner direkte fra smarttelefonen din, og du trenger ikke betale for den. Den gir deg ukentlige programmer designet for din hverdagsrutine og livsstil, og hjelper deg med å spare penger. Du kan også aktivere funksjoner som barnesikring og registrering av åpne vinduer.
I Mill-appen kan du også programmere temperaturen slik at den tilpasse seg hverdagen din. Du kan kontrollere flere hus og så mange ovner du vil, slik at du alltid kommer frem til et hus eller en hytte med en lun og behagelig temperatur.
Google Home
Et godt tips er å koble dine WiFi-ovner til Google Assistant for å endre eller sjekke temperaturen i rommet via stemmestyring – enkelt og praktisk.
Smarte stikkontakter
En smart stikkontakt er akkurat det det høres ut som; et strømuttak som plugges mellom eksempelvis panelovn og vegg og som deretter kobles til internett. Dette skjer oftest via app. Slik kan du «snakke» med ovnene dine, for å få de til å slå av og på, eller lage timeplaner for når de skal varme og hvor mye – og på den måten både styre og redusere strømforbruket. Smarte stikkontakter kan brukes på andre apparater, som for eksempel som kaffemaskin, robotstøvsuger eller lampe.
Spar strøm med en varmepumpe
En varmepumpe er både en energisparende og miljøvennlig oppvarmingsmetode, og sørger for en jevn og behagelig temperatur i boligen når temperaturen kryper nedover. Med den rette varmepumpen kan du enkelt varme opp større områder i hjemmet, og dermed vil varmepumpen fungere som den primære oppvarmingsmetoden.
Mange lurer på om man egentlig sparer energi med varmepumpe og det korte svaret er: Ja. En varmepumpe henter energien sin fra uteluften og omdanner den til varme eller kjøling som distribueres i hjemmet ditt på en svært energieffektiv måte. Denne teknologien er årsaken til at varmepumpen bruker kun en liten mengde energi.
De fleste varmepumper er tilpasset nordisk klima og kan fint tåle temperaturer helt ned til -25 grader. På samme måte som at varmepumpen er perfekt til å varme opp boligen vil den også fungere ypperlig som aircondition.
– Det er viktig at filtrene blir rengjort regelmessig, slik at effektiviteten til varmepumpen holder seg. Gjør man ikke det kan den bruke mer energi enn nødvendig, presiserer Værdal.