Sammen med bærekraftseksperter lanserer kjøkkenmaskineksperten Kenwood nå sitt nye initiativ «Let´s Make Food, Better» for å bidra til å redusere matsvinn. Matsvinn er et globalt problem, og bare i Norge går 1200 tonn med mat i søpla hver dag[1]. Gjennom inspirerende oppskrifter og tips er målet å inspirere folk til å se muligheter og å tørre å kombinere ulike råvarer og ingredienser på en måte de tidligere ikke har tenkt på, til stor glede for både klima og pengepung.
– Matlaging og baking er vår store lidenskap i Kenwood, og vi ønsker å bidra til å redusere matsvinn for en mer bærekraftig fremtid, ved å vise at det er mange muligheter for å redusere matsvinn i hverdagen. Med det globale initiativet «Let´s Make Food, Better», ønsker vi å inspirere alle til å bruke hele råvaren og å gjenbruke rester i nye retter i stedet for å kaste dem,» sier Margita Westeus, senior kategorisjef hos De´Longhi Scandinavia.
Visste du at….
- FN har estimert at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. I Norge kastes det mer enn 450 000 tonn spiselig mat hvert år, dette tilsvarer ca 84,7 kg per innbygger
- FN´s klimarapport slår fast at reduksjon av matsvinn er blant de viktigste klimatiltakene
- FN´s bærekrafstmål 12.3, er å halvere matsvinnet innen 2030, målt i kilo per innbygger
- De største kategoriene av matsvinn er ferske bakevarer, frukt og grønt og måltidsrester. At det kastes mye frukt, grønnsaker og gryte- og tallerkenrester er ganske typisk for europeiske land, men sammenlignet med andre europeiske land kaster vi nordmenn spesielt mye brød3
Kenwood´s fem beste tips for å redusere matsvinn:
- Forleng holdbarheten med fermentering
Sylting og fermentering er ikke bare trendy, det er også en smart måte å konservere grønnsaker og andre råvarer du ikke kan anvende med en gang. Lag kimchi, pickles, coleslaw og surkål av restene dine. Fermenterte ingredienser kan vare i flere måneder. - Utnytt skallet
Skallet på de fleste frukt og grønnsaker er fullt av antioksidanter, fiber og vitaminer. Å skrelle grønnsaker er ikke bare bortkastet, tid og penger, det bidrar også til tonnevis med matsvinn hvert år. Hvis du ikke klarer å la være å skrelle, så gjem skrellet og bruk det i andre oppskrifter. Potetskrell kan brukes til å lage sprø snacks, og skallet fra rotgrønnsaker kan kokes til en buljong. Appelsinskall eller sitronskall kan brukes som smaksstoff til både bakevarer og matlaging. - Bruk dine favoritter fra kjøkkenskap og kjøleskap
Matsvinn oppstår ikke bare fra ferskvarer, mye kan glemmes bakerst i kjøkkenskapet eller i kjøleskapet. Rester fra nøtter, frø og havregryn kan alle brukes til å lage hjemmelaget mel som er ideelt for å lage en rekke søte bakevarer som fra nøtteaktige kaker til pannekaker. Om du finner en nesten tom krukke med peanøttsmør, lag en deilig sataysaus til salaten. - Oppbevar maten korrekt
For å unngå at ingrediensene dine blir dårlige for tidlig, er det viktig å oppbevare mat riktig. Ferske råvarer som poteter, løk og tomater bør oppvevares i romtemperatur. Vær forsiktig med å legge bananer ved siden av andre frukter i fruktbollen, da de frigjør etylengass som fremskynder modningsprosessen hos andre frukter. Og – ikke glem at «best-før» datoen ikke nødvendigvis betyr at maten ikke lengre er spiselig, den indikerer bare når produktet er på sitt beste. Husk slagordet «Best før, men ikke dårlig etter!» - Gi nytt liv til dine matrester
Mye av maten som kastes kan i stedet komposteres. Grønnsaks- og fruktskall, eggeskall og kaffegrut kan alle legges til en kompostbeholder for å gi næring til hagen din og styrke plantene dine. Du kan også bruke rester av kaffegrut til å lage deilige bakevarer eller en krydret marinade. Teposer kan også brukes til å smaksette bakevarer. Så vær kreativ med matrester og gi dem et nytt liv i hagen eller på kjøkkenet.