Bitcoin har steget med rundt 1500 prosent de siste 2,5 årene. Da er det vel ikke så rart noen lar seg friste til å kjøpe?
Annonse:
– Personlig har jeg ikke nerver til å investere i bitcoin, fordi kursen svinger så kraftig opp og ned, men det er mange som kjøper og holder dem i den tro at de stiger i verdi over tid, sier konsulent i Paradigm Consult og formann i Dansk Bitcoinforening, Simon Ousager, til det danske nettstedet Penge & Privatøkonomi.
Bitcoin, som er verdens største desentraliserte digitale valuta, har steget kraftig i pris siden den ble brukt som betalingsmiddel første gang for syv år siden.
Programmerer Laszlo Hanyecz betale nemlig i 2009 10.000 bitcoins for to pizzaer til 30 amerikanske dollar, noe som verdsatte én bitcoin til USD 0,003, eller 0,3 cents.
I sommer har bitcoin blitt handlet til rundt USD 3000 på det høyeste (se graf lenger ned).
Les også: Bitcoin har steget 130 prosent på to måneder
Ingen kjære mor
– Bitcoin er ikke garantert av regulert av et finanstilsyn eller andre offentlige myndigheter. Det er blant annet dette som gjør valutaen til et spennende fenomen, men også det som gjør at du må være vakt og gjøre research før du investerer, sier Ousager.
Han oppfordrer derfor alle til å ikke investere mer enn de har å tape.
– Det er mye svindel der ute. Bitcoin er én ting, men det er også mye annet. Reguleringsinstanser og finanstilsyn er slett ikke oppdatert om alt som foregår på nettet, og det er ingen kjære mor som hjelper deg dersom det går galt, sier han videre.
Allerede i 2013 gikk Finanstilsynet i Norge ut med advarsel om å kjøpe bitcoins.
Der står det blant annet følgende:
«Det finnes ingen beskyttelse i lovverket som vil dekke tapet ditt dersom en plattform som veksler eller oppbevarer slike valutaer går konkurs eller legges ned.»
Les også: Dette er de skattemessige konsekvensene ved handel av bitcoin
Slik kjøper du bitcoin
Skulle du likevel ønske å investere i Bitcoin, er det mange måter å gjøre det på.
Simon Ousager anbefaler en av de 5-10 store bitcoinbørsene, dersom du ønsker å gjøre det billigst mulig.
Der må du først dokumentere deg med en godkjent identifikasjon, og deretter overfører du penger til en handlekonto før handelen kan begynne.
I og med at mange handler på disse børsene, kan det ta noe tid før du får dine bitcoins. Han nevner derfor et annet alternativ:
– Mange dansker kjøper bitcoin via danske meglere, som for eksempel 123bitcoin.dk, sier Ousager.
Mot et gebyr på 7,5 prosent kan du der kjøpe bitcoin med kredittkort og få dem levert omgående.
Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter
Handle direkte med andre personer
Norges bitcoin- og blockchainforening skriver på sine nettsider at du også kan benytte såkalte desentraliserte handleplattformer, hvor du kan få kontakt med andre kjøpere og selgere.
Dersom du ønsker å handle, skjer da alle transaksjoner direkte mellom kjøper og selger.
Foreningen nevner BitSuare som et eksempel på slik desentralisert handelsplattform.
Uansett hvor du eventuelt tenker å handle, bør du være klar over at prisene mellom kjøperne og selgerne (såkalte spreader, red.anm.) kan variere mye fra plattform til plattform.
Hvis for eksempel kjøpsprisen ligger på 20.000 kroner og salgsprisen ligger på 18.500, må valutaen stige med over åtte prosent før du begynner å få gevinst.
Les også: Mange private bankkontoer blir forsøkt tappet av svindlere
Sikker oppbevaring er viktig
Før du i det hele tatt skal kjøpe digitale valutaer, må du opprette en digital lommebok. På Bitcoin.org kan du se noen av alternativene.
Akkurat som med kontanter, har du selv ansvar for å passe på dine bitcoins når de er kjøpt. Derfor må du ta noen forhåndsregler.
For det første er det ofte tryggere å disponere en konto du har full kontroll over selv, enn å oppbevare pengene hos en tredjepart. Unngå derfor å lagre pengene på bitcoinbørsene.
Du bør også kryptere lommeboken din, skrive ned passordet og lagre dette fysisk på et trygt sted. Det kan for eksempel være i en brannsikker safe.
Ta dessuten en sikkerhetskopi av lommeboken og lagre denne sammen med passordet.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Bitcoin mangler investeringsfundament
Derfor kan én Bitcoin-overføring tilsvare tre husstanders daglige strømforbruk