Strømprisene er fortsatt høye. Hva kan du som forbruker gjøre for å kutte ned på strømregningen? Her er fem enkle tips.
1. Senk temperaturen i boligen
Oppvarming og varmtvann utgjør cirka 75 prosent av strømutgiftene i en bolig. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming.
– Folk tenker kanskje ikke at én grad fra eller til utgjør så stor forskjell, men med prisene vi nå har er det faktisk en del å spare på å bare senke temperaturen i boligen med en grad eller to, sier Produktsjef for ELKO Smart, Christoffer Borgersen Strand.
2. Bruk varmekablene smart
Vanligvis er strømmen dyrere og forbruket høyest morgen og ettermiddag. Det kan da lønne seg å flytte høyt strømforbruk til et rimeligere tidspunkt – eller redusere settepunktet til termostaten til et nivå hvor den mest sannsynlig ikke vil gå «på».
– Har du et hjem med en eller flere smarte termostater, kan du enkelt sette opp automasjon for å senke temperaturen når strømmen er dyrest. Det finnes også produkter du kan sette i sikringsskapet som gjør at du kan senke temperaturen når du bruker mye strøm andre steder i huset.
– Varmekabler trekker mye strøm og smart bruk av varmekabler kan virkelig spare deg for mye, forteller Strand.
3. Gjør «dumme» apparater smarte
Har du panelovner som ikke er smarte kan du likevel gjøre disse smarte. Ved bruk av smarte stikkontakter, adaptere eller lignende kan du ganske enkelt sette opp automasjoner som gjør at du kan spare inn på strømutgiftene.
– Ved å gjøre «dumme» apparater smarte så kan du styre når panelovnen skal være av eller på, og måler du forbruket med for eksempel en SmartTag kan du skru av panelovnen når du bruker komfyren eller andre produkter som trekker mye strøm. Du kan også sette at varmeovnen skrus av/på ved en gitt temperatur, sier Strand
4. Gjør varmtvannstanken smart
Bruk av varmtvann er et strømsluk, og det er mye å spare på å dusje utenom de dyreste tidene i døgnet. Men det er enda mer å spare på å gjøre varmtvannstanken smart.
Årsaken er at når du tar en dusj så fylles varmtvannstanken automatisk med vannet du har brukt, og dette skal deretter varmes til minimum 70 grader. Det er altså oppvarmingen av vannet som er brukt som trekker strøm – ikke selve dusjingen. Dersom du har en smart varmtvannstank eller bruker andre smarte produkter tilpasset varmtvannstanker kan du imidlertid spare en del.
– Det er flere måter å kutte strømutgiftene i forbindelse med bruk av varmtvannstanken. Det enkleste, men også det dyreste, er å bytte til en smart varmtvannstank. Har du en nyere varmtvannstank kan den også oppgraderes med ettermontering av smarte produkter som gjør at tanken langt på vei blir smart.
Har du en litt eldre varmtvannstank kan det lønne seg å installere en SmartRelé på varmtvannstanken. Med denne kan du skru av oppvarmingen noen timer når du bruker mye strøm – for eksempel på matlaging, slik at du unngår høyt forbruk samtidig (holde seg innenfor trappetrinnet for fastledd).
Vær imidlertid oppmerksom på at vannet i varmtvannsberedere bør holde minst 70 grader for å forebygge risiko for legionellasmitte, og det må ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 °C.
5. Energiovervåkning
Nettleien består av to ledd: Fastledd og energiledd. Fra juli 2022 ble det innført fastledd med ulike trappetrinn. Hvilket trappetrinn din bolig havner på bestemmes av de 3 timene du i gjennomsnitt brukte mest strøm sist måned. Det gjelder derfor å holde seg under trappetrinnet som passer best for din bolig.
Ved å jevne ut forbruket ditt utover døgnet vil nettleien bli rimeligere. Du betaler altså mer nettleie om du bruker mye strøm samtidig – uavhengig av strømprisen.
– Du kan sjekke ditt forbruk hos din strømleverandør. Der vil du se hvilke timer forbruket er høyest, f.eks. morgen og/eller ettermiddag. Da vil du kanskje se at det er enkelte timer i døgnet som utpeker seg som topper. Kanskje viser det seg at du bruker aller mest strøm når du lager middag? Da kan det være smart å redusere settepunktet til termostaten til et nivå hvor den mest sannsynlig ikke vil gå «på». Dette kan settes opp helt automatisk ved hjelp av for eksempel ELKO SmartTag på kursen til komfyren og ved å installere smart styring i form av en smart termostat til varmekablene på badet, avslutter Strand.