Strømnettet vårt trues av økt solstormaktivitet, mener forsker. I verste fall kan det føre til at flere tusen transformatorer havarerer, noe som betyr at deler av strømnettet vårt blir slått ut i flere år.
Tenk deg en dag uten strøm.
Tenk deg så uker eller måneder uten strøm.
Skjer det på vinteren, blir det både mørkt og kaldt hjemme, med mindre du har vedovn og stearinlys. Du får heller ikke sett på TV, laget mat på komfyren eller ladet elbilen din.
Solstormer kan dessuten sette viktige satellitter ut av spill, noe som vil ramme både navigasjon, kommunikasjon og tidsreferanser.
Fly blir da satt på bakken, tog står stille, minibanker slutter å virke og børser og butikker må holde stengt, for å nevne noe.
Samfunnet vil med andre ord stoppe helt opp. Vi har gjort oss helt avhengige av strøm.
Skrekkscenarioet nevnt over er ikke utenkelig, skal vi tro forsker Kristian Thinn Solheim ved SINTEF.
Les også: Dette bruker du mest strøm på hjemme
Frykter trehundreårs- og tusenårsstormer
– Omkring 20 solstormer treffer jorda i løpet av et år, men de fleste er så små at de ikke påvirker strømnettet. Det er størst sjanse for store og mange solstormer når det er mange solflekker på sola. Antallet solflekker går i elleve års sykluser, og neste maksimum er beregnet å komme i 2023, sier Kristian Thinn Solheim til egne nettsider.
Annonse:
Men ifølge SINTEF-forskeren vil det forekomme flere store solstormer med lengre intervaller, blant annet trehundreårs- og tusenårsstormer.
– Disse er vi meget usikre på om strømnettet klarer å takle, sier han, og legger til:
– Det skumle er at vi ikke har kontroll på når neste store solstorm kommer. Den kan komme når som helst.
Les også: Disse strømselskapene har de mest fornøyde kundene
Sårabare transformatorer
Det som skjer når solstormer herjer rundt jorda, er at det dannes elektromagnetiske felt på jorda, forteller SINTEF-forskeren.
Det igjen skaper forskjellig spenningspotensiale i nettet, noe som kan sende strømmer inn i både strømnettet og jordskorpa.
Forskeren mener transformatorene, som er den viktigste komponenten i kraftnettet, er sårbare for disse strømmene.
De er laget for vekselstrøm- og spenning, men når det blir skapes store likestrømmer fra solstormene, vil de overopphetes og i verste fall havarere.
– I tillegg vil transformatorene påvirke resten av strømnettet fordi spenningen reduseres. Så i tillegg til å være utsatt selv, vil de også utsette andre komponenter for uheldige påkjenninger, forklarer Thinn Solheim.
– Ettersom transformatorene har en leveringstid på to år, er konsekvensen i verste fall at vi må klare oss uten strøm i store områder over mange år, sier SINTEF-forskeren.
Les også: Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt
NVE usikre på hva en trehundreårsstorm kan forårsake av problemer
Senioringeniør Astri Gillund i NVE mener beredskapen skal være god nok til å håndtere en større solstorm.
– Det er flere transformatorer som kan fungere som reserve for de som havarerer, og selskapene har god reparasjonsberedskap, slik at de vil kunne gjenopprette strømforsyningen i løpet av kort tid, sier hun i en kommentar til forskerens utspill.
– Men det er verdt å nevne at om et stort antall transformatorer på den nordlige halvkule havarerer, vil det ta flere år å gjenskaffe alle disse, som igjen vil bety at kraftsystemet vil være mer sårbart i lang tid, legger hun til.
På spørsmål om hvor farlig en trehundreårsstorm vil være, svarer hun følgende:
– Omfanget av en slik solstorm er ukjent. I verste fall vil den kunne føre til flere år med ustabil strømforsyning. En langvarig solstorm kan sette samfunnet ut av spill i flere dager og vil gjøre kraftsystemet mer sårbart i flere år om ikke de store transformatorene er godt nok beskyttet.
Gillund legger til at NVE deltar i forskning for å utarbeide fysiske tiltak og beredskap, slik at kraftsystemet blir bedre rustet til å motstå denne typen ekstreme påkjenninger.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann
Elsertifikatordningen har gitt deg høyere strømregning, men nå kan det snu