En rådgiver i Danske Bank unnlot å fortelle et samboerpar at det påløper dokumentavgift ved overdragelse av eierandel i bolig. Det kostet banken dyrt.
I juni i fjor var et samboerpar i møte med en kvinnelig rådgiver i Danske Bank, og formålet med møtet var å høre om den ene samboeren kunne få lån til kjøpe seg inn i leiligheten til den andre, står det å lese i en uttalelse fra Finansklagenemnda tidligere i år.
I forbindelse med møtet anbefalte rådgiveren at samboerparet burde tinglyse overdragelsen, uten å opplyse at det da ville påløpe en dokumentavgift på 27.325 kroner.
Samboerparet hevder de ikke var kjent med denne ekstrakostnaden, og at de ikke hadde tinglyst overdragelsen på det daværende tidspunktet dersom de hadde vært det.
Finansklagenemndas støttet samboerparet fullt ut, og mente Danske Bank måtte betale samboerparet 27.325 kroner.
Annonse:
Les også: Dette er de økonomiske fordelene med å være gift
Danske Bank mente de ikke hadde gjort noe feil
Danske Bank argumenterte på sin side blant annet med at det må anses å være allment kjent at det normalt påløper dokumentavgift ved erverv av fast eiendom, og at det derfor ikke var nødvendig av banken å opplyse om dette.
Paret ble dessuten henvist til Statens Kartverks hjemmeside, hvor man ifølge banken enkelt finner informasjon om tinglysing og dokumentavgift.
Danske Bank argumenterte også med at den ene samboeren er jurist av utdannelse, og at han betalte dokumentavgift da han i sin tid kjøpte leiligheten.
Han burde derfor kjenne til at det ville påløpe kostnader ved tinglysningen, hevdet banken.
Dersom dokumentavgiften hadde vært viktig for paret, burde de dessuten tatt opp temaet i møtet, mente Danske Bank.
Les også: Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell
Finansklagenemda støttet ikke bankens argumenter
Finansklagenemda mener derimot at rådgiveren burde ha opplyst samboerparet om dokumentavgiften, og at bankens generelle henvisning til Kartverkets hjemmeside ikke kunne erstatte det.
Kjennskap til den betydelige kostnaden ved tinglysning, ville vært avgjørende for at samboerparet skulle få et fullgodt grunnlag for å treffe den beslutningen som passet dem best, mener nemda.
Samboerparet hevdet nemlig at deres plan var å beholde leiligheten i en begrenset tidsperiode, for så å selge den.
Bankens rådgiver kunne etter nemndas oppfatning ikke gå ut fra at avgiftsplikten var kjent for klageren.
«Reglene om dokumentavgift er ikke uten videre opplagte. Det er ikke dokumentavgift ved overdragelse mellom ektefeller, men derimot ved overdragelse mellom samboere. At klageren er utdannet jurist, begrenser ikke bankens plikt til rådgivning i et tilfelle som dette,» står det blant annet i uttalelsen til nemda.
Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt
Usikkert om rådgiver kjente til reglene selv
Ifølge samboerparet var ikke bankens rådgiver selv kjent med reglene for dokumentavgift da hun rådet dem til å tinglyse overdragelsen.
Dette skyldes at det ikke ble tatt høyde for dokumentavgift i den fordelingen av lånet som var resultatet av møtet i banken.
Rådgiveren tilbød derimot ytterligere lån til dekning av dokumentavgiften da samboerne senere gjorde henne oppmerksom på at den var påløpt.
Finansklagenemda tok ikke standpunkt til dette.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren
Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine
Dette må til for å gjøre om en fritidsbolig til bolig