60 prosent av studentene er blitt mer bekymret for økonomien sin enn før pandemien. – Knapt en av ti er mindre bekymret. Det er alvorlig.
Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven, om undersøkelsen blant studenter ved norske universiteter og høgskoler. Den er utført av Sentio for Frende.
– Vi mennesker har behov for trygghet i hverdagen vår. Mange unge har merket at økonomien har blitt påvirket negativt og da forsvinner en del av den grunnleggende tryggheten. Isolasjon, dårlig økonomi og innskrenket sosialt liv er alle faktorer som spiller inn på fremtidstroen, sier Oshadie Samarakoon. Hun er fagansvarlig psykolog i den digitale helsetjenesten Eyr.
Urolig verdensbilde
Regjeringen kom etter hvert i pandemien med en krisepakke for studentene i form av lån som skal betales tilbake etter studiene.
– En del av dette omgjøres til stipend ved bestått utdanning. Det kan gjøre at flere kjenner på ekstra stress og press om å komme seg gjennom, selv om tiltakene i seg selv har hjulpet dem i studietiden, sier psykolog Samarakoon.
– På toppen kommer andre uroligheter i verden, økt polarisering og klimabekymringer. Alle disse faktorene kan også påvirke økonomien til de unge i fremtiden, sier Helge Skjerven i Frende.
Jobbmarkedet skremmer mest
– Den største økonomiske bekymringen for de unge handler nok om jobbmarkedet. Om de har en trygg jobb å gå til etter studiene. Mange unge ble permittert da smitten steg, noen både to og tre ganger. Hvis dette er det du har opplevd omtrent fra du var aktuell for arbeidsmarkedet og til nå er det klart du blir utrygg på det som ligger foran, sier Frende-legen.
Selv om pandemien har påvirket manges syn på egen økonomi mener han de unge står i en særstilling.
– De etablerte har oftere jobb og erfaring fra markedet. Da blir det enklere å håndtere en krise, sier han.
– Burde vært et skolefag
Psykologen har helt konkrete råd til unge mennesker med økonomiske utfordringer.
– Få laget en budsjettoversikt med alle inntekter og utgifter. Bedre overblikk kan gi bedre kontroll- og mestringsfølelse. Når du har oversikten, tenk over om det er noe som kan justeres i forbruket for å bedre situasjonen, sier hun.
– Mange bekymringer kan lette med å få større kontroll. Personlig økonomi burde vært et fag på skolen, for det er mye å sette seg inn i, sier Ole Jørgen Kjenes, som jobber med rådgiverutvikling i Frende Forsikring. Han har daglig kontakt med bank- og forsikringsrådgivere over hele landet.
Mange er skeptiske til boligjakten
Sentio-undersøkelsen for Frende Forsikring viser også at mange unge ikke har all verdens tro på boligjakten.
– Mer enn 20 prosent tror de må vente til de er over 30 før de har råd til å kjøpe egen bolig. Seks prosent av de spurte tenker at de aldri får råd, sier Helge Skjerven.
– Boligmarkedet i de største byene er svært prisdrevet og nesten ingen studenter kan kjøpe egen bolig uten foreldrehjelp. Det er ganske brutalt og fører til et enormt skille mellom de privilegerte og de som må greie seg selv. Konsekvensen er at mange tenker at de må jobbe en del år før de har råd til å kjøpe egen bolig, sier Oshadie Samarakoon.
Men det er ikke sikkert det trenger å være slik. Rydding i økonomien, oversikt og langsiktige planer kan hjelpe unge inn på markedet.
– Unge stilles overfor mange dilemmaer. Eie eller leie? Bil eller ikke? Hva dekker jobben? Hva må de tenke på hvis de ikke har jobb? Det er hjelp å få for unge når det kommer til lån og forsikring, sier Ole Jørgen Kjenes, i Frende Forsikring.
– En del av samtalen handler også om å avdekke hva du ikke trenger. Mange unge har dekninger gjennom foreldre uten å vite det, sier han.
Å eie egen bolig står ofte høyt på listen sosioøkonomisk.
– Mange studenter får hele tiden påminnelser fra medier og forbrukere som gir dem «smarte råd» om hvor viktig det er å eie egen bolig. Men samtidig har egenkapitalkravet vært så høyt at det har vært umulig å komme seg inn for nyutdannede med en helt grei inntekt. Det er mye å tenke på. Oppsøk folk du stoler på eller profesjonelle hvis du sliter med økonomiske bekymringer for fremtiden, sier psykologen.