Fersk rentestatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi betaler mindre for boliglånet nå enn i begynnelsen av året.
Annonse:
Både rentene på nye og utestående boliglån har falt den siste tiden.
I gjennomsnitt ble nye lån med flytende rente utstedt til 2,45 prosent i oktober. Det er en nedgang på 0,02 prosentpoeng fra januar i år og 0,10 prosentpoeng fra januar i fjor.
På samme tid var den flytende renten på utestående lån i gjennomsnitt på 2,48 prosent. Det er 0,05 og 0,16 prosentpoeng lavere enn i hhv januar 2017 og januar 2016.
Fastrentene har også blitt billigere, men der sier ikke tallene noe om eventuelt endring i gjennomsnittlig rentebinding.
Les også: Dette er forskjellen mellom prosent og prosentpoeng
Utlånsmargin til bankene går oppover
Utlånsmarginen, som er differansen mellom gjennomsnittlig rentesats på utlån og tre måneders pengemarkedsrente (NIBOR), har gått noe opp i år.
Det vil isolert sett si at bankene tjener mer penger på å låne deg penger til boligkjøp nå, enn de gjorde tidligere i år.
For nye lån er oppgangen på 0,19 prosentpoeng, mens den for utestående er på 0,18 prosentpoeng.
Prut på boliglånet
I oktober og november har flere banker kuttet boliglånsrentene sine.
Både Sparebanken Øst, gjennom sitt lavpriskonsept Boligkreditt.no, og Danske Bank tilbyr nå nominelle renter på under to prosent til sine beste kunder.
Du kan for øvrig lese mer om det her.
Dersom du betaler samme lånerente som du gjorde ved inngangen av året, bør du derfor vurdere å ta grep for å få den redusert.
Argumentene du kan bruke er at rentene på både nye og eksisterende lån har gått ned, samt at marginen til bankene har gått opp.
Dersom du har for eksempel et lån på tre millioner kroner, og kutter lånerenten med 0,5 prosentpoeng, så sparer du hele 11.400 kroner i året etter skatt.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Ny rapport: Du betaler 4150 kroner for mye i rentekostnader på boliglånet
Disse to triksene kan spare deg for tusenlapper i boliglånsrenter
Stadig flere får hjelp av foreldrene sine til å kjøpe bolig