Høye skatter, bompenger, eiendomsskatt, økende lånerenter, høye strømpriser og økte matpriser merkes på lommeboka til nesten alle nordmenn for tiden, kanskje i særlig grad barnefamilier. Det er faktisk så ille at mange ikke har råd til mat i Norge for tiden og rekordmange stiller seg i matkø på matstasjoner landet rundt.
Frivillige organisasjoner i byer rundt om i landet melder om lange matkøer av sulte nordmenn, og mange er barnefamilier. Allerede i mai meldte Dagsavisen at halvparten i matkøen til Fattighuset var barnefamilier. I april kunne Klassekampen melde at også flyktninger fra Ukraina står i matkøer. Aftenbladet meldte i september at matkøer i området starter flere timer før maten deles ut.
Men tross at det er rekordmange i matkøene på matstasjoner rundt i landet er det færre som søker om sosialhjelp. Årsaken skal være at foreldre er redde for at barnevernet skal ta barna deres, ifølge Klassekampen 12. november.
Monica Schelander er daglig leder på en matstasjon i Bergen og tror mange vegrer seg for å søke økonomisk sosialhjelp. Selv har hun rådet flere av familiane som de hjelper, til å søke hjelp hos NAV, uten at de gjør det.
– Rådet vårt til mange er at de må søke sosialhjelp, men det tør de ikke fordi mange har opplevd at de har blitt meldt til barnevernet, sier Schelander til Klassekampen.
Ifølge NAV sine hjemmesider forklares dette slik: «NAV har plikt til å være oppmerksomme på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten».
I kjølvannet av alle barnevernskandalene de siste årene er det naturlig at foreldre frykter at barnevernet også skal ta deres barn. Ifølge Bufdir hadde barnevernstjenesten i løpet av 2021 omsorgsansvaret for totalt 8 731 barn.
Ifølge en fersk rapport fra Riksrevisoren mangler barnevernet begrunnelser og dokumentasjon på barn de tar fra foreldrene, melder Ranaposten.