Dersom du ønsker å reise kollektivt i Norge, kan appen Entur sy sammen de beste reiseforslagene med buss, trikk, båt, tog og/eller fly til deg.
I Norge er det over 60 kollektivoperatører, alle med hver sine rutetider, stoppesteder og billettsalg.
Mens noen presenterer denne informasjonen i PDF-filer på sin nettside, har andre egne apper.
I går, den 8. februar, ble derfor tjenesten Entur offisielt lansert.
Entur samler all denne informasjonen i hele landet på ett sted. Det gjør at du heretter kan planlegge hele reisen din der, uansett hvor du skal.
Den nasjonale reiseplanleggeren, som inneholder 58.500 stoppesteder, 3000 reiseruter og 60 kollektivselskaper i én felles løsning, kan du prøve på en-tur.no eller laste ned som app.
Les også: Regjeringen vil stanse utbetalinger av Nav-penger til etterlyste personer på rømmen
Skal gjøre det enklere å reise kollektivt
På nettsidene til Entur er tjenesten presentert på følgende vis:
Annonse:
«Om du må reise med buss, båt, tog og fly, syr appen sammen reiseforslag til deg— fra dør til dør, nord til sør. Du får lett oversikt over holdeplasser i nærheten og forsinkelser og avvik i trafikken oppdateres i sanntid (der dette er tilgjengelig). I dag kan du også kjøpe billetter for reiser med NSB og Ruter. Innen året er omme vil du kunne kjøpe billetter i andre deler av landet også.»
Det skal med andre ord bli enklere å velge kollektivt, uavhengig om transportmåte og uansett om reisen går på tvers av fylkesgrenser.
– De fleste er kollektivverdensmester mellom hjem og jobb, men blir rådløse hvis de plutselig må reise med en annen rute eller til en annen del av landet. Da tyr mange til bilen. Vi skal gjøre folk til tryggere og bedre kollektivpassasjerer også på bortebane, sier Hanne Nettum Breivik, prosjektleder i Entur, i en kommentar.
Les også: Hvorfor lurer banken på om jeg tar ut store kontantbeløp eller har utenlandske venner?
Eies av staten, og er derfor nøytral
Entur er et statlig selskap under Samferdselsdepartementet, noe som gjør informasjonen i reiseplanleggeren nøytral.
Det innebærer at ingen kollektivselskaper kan betale for å synes bedre i reiseforslagene du får opp. Du kan derfor være trygg på at forslaget du får er den beste reiseruten for deg.
Vi må helt tilbake til 2006 for å finne første gang Stortinget etterlyste en nasjonal reiseplanlegger.
– Lignende reiseplanleggingsprosjekter i andre EU-land er fremdeles i startgropa, og det er mange som har fulgt spent med på vårt arbeid i Norge, sier Kristian Syversen, informasjonsarkitekt fra konsulentselskapet Sopra Steria.
– Det er vi som har tråkket opp løypa, og på mange måter har vi nok lagt føringer for hvordan EU-landene kommer til å jobbe på dette feltet i fremtiden, legger han til.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene
Eierne til 100.000 kjøretøy risikerer dagbøter fra 1. mars
Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff