Bilen din kan være tyngre enn du tror, og hvor mye bagasje du lovlig kan frakte kan være endret uten at du vet det. – Mange får seg en overraskelse når de skal selge bilen og oppdager at bilen kan ta mye mindre bagasje enn de trodde, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Vekt på biler beregnes nå på en ny måte. Tidligere ble bilene registrert med en egenvekt som ikke tok høyde for ekstrautstyr. Men ekstrautstyr øker bilens vekt og påvirker hvor mye bagasje du kan ha i bilen.
– Det er to vekter som bestemmer hvor mye last du kan ha med. Bilens totalvekt og egenvekten, forklarer Sødal. – Hvor mye last du kan ha med er totalvekten minus egenvekten. Dette kalles nyttelast, fortsetter han.
Når Statens vegvesen nå registrerer bilene med den faktiske vekten ut ifra utstyret de har, kan det få store utslag i hvor mye du kan ha med deg i bilen. Det kan fort være snakk om 100 kilo bagasje mindre enn du trodde. Dette gjelder nyere bruktbiler.
– Jo mer ekstrautstyr bilen har, jo mer spises det av nyttelasten. Mange elbiler er godt utstyrt med panoramatak, bredere dekk og felger og annet utstyr. Det øker vekten og reduserer nyttelasten, sier Sødal.
Oppdages ved bruktbilsalg
Den nye standarden for egenvekt gjør at hver enkelt bil blir registrert med egenvekt basert på hvilket fabrikkmontert utstyr den har. Statens vegvesen begynte å registrere alle nye biler med denne egenvekten for ett år siden, og det vil etterregistreres og oppdateres for de nyeste bilene. Men det sendes ikke automatisk ut nye vognkort.
– Det er skjer først når bilene skifter eier og det lages nytt vognkort. Så dette kan by på overraskelser for både kjøpere og selgere av nyere brukte elbiler, sier Nils Sødal.
Ansvarlig i to år for å ha gitt rett opplysninger
Selger du en brukt bil skal du gi riktige opplysninger ved salget, og du er ansvarlig for feil opplysninger i to år etter salget. Derfor er det viktig at du sjekker vekten på bilen før du legger den ut for salg.
– Dette gjør du enkelt ved å logge inn på vegvesen.no. Vær oppmerksom på at det ikke er sikkert vegvesenet har oppdatert vektene på din bil enda. Så en tur på en vekt, kan være lurt for å være helt sikker, rådgir Nils Sødal.
Kjøpere kan også ta en tur på vekta for å dobbeltsjekke hvor mye bilen de vurderer å kjøpe faktisk veier.