Styringsrenten forblir uendret på 0,5 prosent. Sjeføkonom mener vi kan forvente en normalisering av rentenivået framover.
Skrevet av: Kathleen Buer, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).
For fjerde periode på rad holder Norges Bank styringsrenten uendret, helt i tråd med ekspertenes spådommer.
– Samlet sett avviker ikke utviklingen siden september vesentlig fra anslagene i forrige pengepolitiske rapport. Det tilsier at styringsrenten holdes uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.
Siden forrige rentemøte, i september, har styringsrentene hos Norges handelspartnere steget litt. Oljeprisen har også økt noe mer enn Norges Bank antok, og kronen har styrket seg.
Boligprisene og husholdningenes gjeld har steget litt mer enn forventet, mens konsumprisen har vært lavere enn ventet.
Les også: Ekspertene enige om lav rente – flere forbrukere tror på økning
– Ingen akutt krise lenger
Norges Bank antyder de trolig ikke vil kutte renten ytterligere ettersom det er flere tegn til bedring i norsk økonomi.
Det mener sjeføkonom i SpareBank 1 Elisabeth Holvik er en riktig vurdering:
– Det er ingen akutt krise lenger, så det er ikke nødvendig for Norges Bank å kutte videre, sier hun til ABC Nyheter.
Hun viser også til at rentene internasjonalt tikker forsiktig oppover.
– Det er nok riktig å normalisere rentene forsiktig fremover. Det er blitt tydelig at å holde rentene på et kriselavt nivå i åtte år, siden finanskrisen i 2008, har hatt noen uheldige bivirkninger. Det har ført til et høyt gjeldsnivå og en sterk prisvekst på investeringsobjekter som eiendom og aksjer, sier Holvik.
Les også: Hadde vi tålt en styringsrente på fem prosent i dag?
– Sårbare for sjokk
– Det kan skape store problemer i framtida. Det gjør oss sårbare for sjokk, blant annet i boligmarkedet. Men vi ser at både husholdningene, kommunene og bedriftene har hatt en for stor gjeldsvekst, fortsetter sjeføkonomen.
Holvik påpeker at den samlede gjeldsveksten i Norge er langt høyere enn på 80-tallet.
Det var også knyttet stor spenning til den svenske Riksbankens rentebeslutning. Sveriges sentralbank valgte også å la styringsrenten være uendret på minus 0,5 prosent, melder Dagens Industri.
– Sverige må også vurdere å normalisere renten. De har samme utfordring som oss med kraftig prisvekst i boligmarkedet, samt en høy gjeldsvekst, sier Holvik til ABC Nyheter.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.
Les også: 300.000 tåler ikke høyere boligrente