Leieprisen på ettromsleiligheter har økt med hele 6 prosent i mars. Det viser landets største leieprisstatistikk fra Utleiemegleren. Økningen er størst i studentbyene Trondheim og Bergen.
Det kostet i gjennomsnitt 9.188 kroner å leie en ettromsleilighet gjennom Utleiemegleren i mars. Dette er en oppgang på 6 prosent fra forrige måned. Sammenlignet med mars i 2021, er prisnivået nesten uendret.
Trondheim har en økning på hele 30 prosent, mens Bergen har hatt 13 prosent økning – to svært attraktive studentbyer. Ifølge Vibecke Lyse Augdal, administrerende direktør i Utleiemegleren, kan økningen forklares med at denne høsten blir den første på to år hvor majoriteten av forelesningene blir gjennomført fysisk.
– Det er nok mange studenter som ønsker å være tidlig ute med å skaffe seg en bolig til studiestart. Nå som samfunnet har åpnet, er det også flere som ønsker å bevege seg inn i storbyene, sier Augdal.
I tillegg til studenter, mener Augdal at arbeidsinnvandrere også bidrar til å skape aktivitet i utleiemarkedet – og særlig ettromsleiligheter.
– Ettromsleiligheter er vanlig for både studenter og utenlandske arbeidere. Ifølge SSB er arbeidsinnvandringen høyere nå enn før pandemien, og dette preger også leiemarkedet, sier Augdal.
Osloboere inn i større leiligheter
Mens Trondheim og Bergen opplever stor prisøkning på ettromsleiligheter, er det en nedgang i Oslo på 4 prosent. Augdal tror nedgangen kan forklares med småbarnsfamilier som ønsker større plass.
– Vi ser blant annet en større prisøkning av to- og treromsleiligheter i Oslo Vest, også i sentrum er det en økning på rundt tre prosent på større leiligheter, sier hun.
Toromsleiligheter i Oslo Vest har en prisøkning på 8,2 prosent (15.288 kroner), mens treromsleiligheter har en økning på hele 16 prosent (20.045 kroner) fra forrige måned.
Stadig flere leier bolig
I dag er det omtrent en million nordmenn som leier boligen sin. Augdal tror antallet bare vil øke med tiden.
– Å gå fra å leie til å eie har blitt veldig vanskelig for mange. Høye boligpriser gjør det utfordrende for unge voksne å komme seg inn på markedet. I tillegg kan situasjonen i dag, økte renter og usikkerhet føre til at mange velger å vente med å kjøpe, sier direktøren.
Som forbrukerøkonomen i DNB, Silje Sandmæl, uttalte seg til , er det to grunner til det enorme presset i boligmarkedet. Første er at det bygges for få boliger, i tillegg til at boliglånsrenten har vært historisk lav.
– Slik Sandmæl tipset, bør man bo i boligen i minst fem år for at det skal lønne seg å kjøpe nå. Mens boligprisene er såpass høye, er det å leie et godt alternativ, avslutter Augdal.