I ny undersøkelse fra HelloFresh svarer 3 av 4 nordmenn at de bekymrer seg for matsvinn. Nær halvparten svarer at de har blitt mer opptatt av matsvinn nå som prisene har økt.
På verdensbasis blir omtrent en tredjedel av maten som produseres, ødelagt eller kastet. Matsvinn bidrar til nesten ti prosent av de globale menneskeskapte utslippene av klimagasser. Nå viser ny undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag fra HelloFresh at de økte matvareprisene gjør at flere nordmenn er opptatt av å bevare maten lengst mulig.
– Matvareprisene i Norge har økt dramatisk det siste året, og fra 1. juli settes prisene igjen opp. Mange familier kjenner en trangere økonomi på kroppen, og når det koster mer å kjøpe mat, er det naturlig at man blir mer opptatt av å bruke opp den maten man har og foredle rester på en smart måte, sier Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, kulinarisk ansvarlig i HelloFresh.
Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i Nottingham, og er nå kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden. Hun håper flere kaster seg på «trenden».
– Uavhengig av årsak, er det svært positivt at flere tenker seg om før de kaster mat unødvendig. Det er svært positivt for klimaet vårt, og det er mye penger å spare for den enkelte familie, sier den tidligere Michelin-kokken.
Men kostholdsrådene følger vi ikke …
Dagens anbefalinger fra myndighetene om hva vi bør spise, er basert på nordiske anbefalinger fra 2014. Disse anbefalingene oppdateres med jevne mellomrom og denne måneden kommer det nye, nasjonale anbefalinger.
Nå viser den nye undersøkelsen fra HelloFresh at tross tydelige anbefalinger, skorter det på nordmenns evne til å følge rådene. Halvparten nordmenn oppgir at de ikke har fulgt de offisielle kostholdsrådene det siste året.
– Kosthold er rett og slett viktig både for å ha god fysisk og psykisk helse, og for å forebygge livsstilssykdom. Det er en grunn til at myndighetene kommer med disse anbefalingene, og jeg håper når de nye rådene kommer at flere gjør en innsats for å følge disse fremover, sier Vestergaard Kaldan.
Mer «5 om dagen»
I undersøkelsen svarer nesten 60 prosent at de ikke følger det velkjente rådet om «5 om dagen». Vestergaard Kaldan tror «det grønne» blir mer sentralt i kostholdet fremover.
– I forslaget som ble klart tidligere i år, og som ligger til vurdering nå, ble det presentert et forslag om at totalinntaket av frukt og grønt bør øke fra 500 til 800 gram per dag. I tillegg erstatte en del av kjøttforbruket med plantebasert kost. Det ligger med andre ord ikke an til å bli noe mindre viktig å innta 5 om dagen, og jeg håper andelen som ikke følger rådet går ned fremover, sier Vestergaard Kaldan.