Ny undersøkelse: Nordmenn bekymret for ferieregningen

obos Administrerende direktør i OBOS-banken Øistein Gamst Sandlie. Foto: Hampus Lundgren.

Folk frykter at den svake kronen vil gjøre et kraftig innhugg i økonomien i sommer. 67 prosent av de spurte sier de bekymrer seg for hva utenlandsferien vil koste grunnet den svake kronekursen, mens 33 prosent sier de ikke er bekymret. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne OBOS-banken.

Samtidig er det 14 prosent som oppgir at de har valgt bort utenlandsferien i år på grunn av kronekursen, mens 14 prosent sier de velger kortere eller færre utenlandsreiser i år. 28 prosent sier de skal til utlandet uansett kronekursen, mens de resterende enten sier de ikke har bestemt seg ennå eller ikke hadde tenkt å dra til utlandet uansett.

– Det er ikke så mange som velger bort utenlandsferien helt, men mange er bekymret for hva den til slutt vil koste. Det er svært forståelig gitt nivåene den norske kronen ligger på nå, sier administrerende direktør i OBOS-banken Øistein Gamst Sandlie.

– Sjekk kontoutskriften hyppig

I skrivende stund koster en euro 11,60 kroner, dollaren 10,70 kroner, mens den danske kronen er på 1,56 kroner. For ett britisk pund må man ut med 13,60 kroner.

– Kronekursen, kombinert med kraftig prisvekst i de fleste europeiske land, vil gjøre at utenlandsferien vil bli vesentlig dyrere i år. Mange velger å benytte seg av kredittkort på ferie, det kan være lurt, men jeg vil oppfordre sterkt til å sjekke kontoutskriften hyppigere enn vanlig for å se at forbruket på ferien er under kontroll og at man ikke får en kalddusj da kredittkortregningen kommer i august eller september, sier Sandlie.

I undersøkelsen sier også 44 prosent at de har fått dårligere råd sammenlignet med for ett år siden. 50 prosent sier at de nå er bekymret for egen økonomi. Det folk uroer seg mest for til høsten er høyere priser på varer og tjenester, 67 prosent svarer dette, med høyere rentekostnader på andre plass på 39 prosent.

Vil spare

Samtidig sier 32 prosent at de vil bruke feriepengene til sparing, mens 18 prosent vil bruke de på å betale ned på lån.

– De fleste av oss har fått dårligere råd det siste året. Man skal ha hatt en meget god lønnsoppgang om det ikke er tilfellet. Dyrere varer og en boliglånsrente som er nær doblet på ett år, det merkes av de aller fleste av oss. Det er samtidig positivt at så vidt mange sier de vil bruke feriepenger til sparing eller å betale ekstra på lån, det er klokt om man klarer det, sier Sandlie.

– Jeg tror det vil være tøft en stund fremover. Jeg vil anbefale de som har rom for det å bygge opp en liten buffer. Gå også gjennom betingelsene du har på lån, forsikringer og lignende – kan du få bedre tilbud enn i dag? Det kan være mange tusenlapper å spare her. Om du har innskudd sjekk også dette, innskuddsrentene har kommet en del opp og sørg for å få best mulig betalt for pengene dine, avslutter Sandlie.