Ny nettleie vil straffe deg som bruker mye strøm på en gang

Fra 1. januar 2022 blir det innført effektbasert nettleie. Det vil gjøre det dyrere å bruke mye strøm samtidig. Foto: NickyPe/ Pixabay

Når hver enkelt av oss bruker mye strøm på samme tid, gir det store utfordringer for landets strømnett. Derfor innfører regjeringen såkalte effektbaserte tariffer.

Regjeringen ønsker at dagens strømnett skal utnyttes best mulig og har derfor vedtatt i forskrift å innføre effektbaserte tariffer fra 1. januar 2022.

En effektbasert nettleie betyr at prisen vil avhenge av hvor mye strøm du bruker, eller kan bruke, på en gang. Sagt med andre ord; hvor mye effekt din husstand krever.

Målet med effekttariffer er å stimulere oss strømkunder til å bruke strøm på en smartere måte for bedre utnyttelse av strømnettet.

Et jevnt forbruk gjennom døgnet vil med andre ord lønne seg. Det skal bli dyrere med høyt forbruk samtidig.

Dette skal etter planen bidra til å holde nettleien nede ved å redusere behovet for nettutbygging.

Teknisk Ukeblad (TU) bruker vannrør for å sammenligne. For tenk at du skal fylle et badekar gjennom en tynn vannslange. Det tar tid.

Forlanger du imidlertid at badekaret skal fylles opp på kortere tid, kreves det tykkere vannrør. Dette koster selvfølgelig penger, selv om mengden vann i badekaret blir den samme i begge tilfellene.

Les også: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Saken fortsetter under annonsen:


Fastleddet blir differensiert etter vårt effektbehov

Strømnettet dimensjoneres for å kunne levere strøm i de timene av året hvor det samlede forbruket fra alle forbrukerne er på sitt høyeste, og de siste årene har effektbruken (samtidig bruk av strøm) økt.

Denne utviklingen forventes å fortsette og vil medføre behov for økt kapasitet i strømnettet i årene fremover.

Olje- og energiminister Tina Bru. Foto: OED/ NTB Scanpix

— Denne forskriftsendringen kan gjøre kundene mer oppmerksomme på hvordan samtidig bruk av strøm påvirker kostnadene i strømnettet, uttaler olje- og energiminister Tina Bru i en pressemelding.

– Dersom nettselskapene kommuniserer dette til kundene på en god måte, kan vi oppnå endret atferd som igjen kan redusere behovet for nettutbygging fremover. Slik sparer vi både kostnader og miljøet, legger hun til.

Nettleien består i dag av en fast og en variabel del, hhv fastledd (kroner/år) og energiledd (øre/kWh), og varierer etter hvor i landet du bor.

Fra nyttår vil fastleddet i nettleien bli differensiert etter effekt, slik at kunder med et stort effektbehov vil få et høyere fastledd enn kunder med lavt effektbehov.

Det blir opp til hvert enkelt nettselskap å avgjøre hvordan fastleddet skal differensieres, men kan for eksempel baseres på høyeste målte forbrukstopp i forrige periode eller sikringsstørrelsen.

Les også: Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

De fleste vil ikke merke stor forskjell

Det variable energileddet i nettleien kan for alle kunder ha et påslag når nettet er høyt belastet.

— Endringen skal gi insentiver til for eksempel å investere i smarte automatiske løsninger som smarte elbilladere som styrer forbruket ut fra når det er rimeligst for forbrukeren. Med denne endringen i nettleiestrukturen vil smart strømbruk belønnes, sier olje- og energiministeren.

Ifølge henne vil kunder som bruker mye effekt til oppvarming og effektkrevende apparater, som varmtvannstanker og elbillader, kunne få noe høyere nettleie enn i dag, dersom de ikke tilpasser forbruket sitt.

De som bruker lite effekt vil kunne få noe lavere nettleie. De fleste kunder vil ikke få store endringer i nettleien.

Nettselskapenes inntekter skal ikke øke som følge av denne endringen, lover Tina Bru.

Norske Boligbyggelag, Huseierne og en rekke andre organisasjoner har vært kritiske til innføringen av effektbasert nettleie, fordi de mener det svekker motivasjonen til å spare strøm.

Les også: Statnett vil redusere nettleien i 2021 som et koronatiltak. Utgjør kun 17 kroner i måneden per husstand

Nettleien vil svinge mindre fra måned til måned

For en husholdning med et årsforbruk på 20.000 kWh, utgjorde nettleien i gjennomsnitt 53,87 øre/kWh per 1. juni, ifølge statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Av dette var den faste delen 13,15 øre/kWh (24,4 prosent) og den variable 40,72 øre/kWh (75,6 prosent).

Er strømforbruket ditt høyere/ lavere enn dette, utgjør den faste delen en mindre/ større prosentandel av den samlede nettleien.

Men det nye forslaget kan energileddet (den variable delen av nettleien) utgjøre maksimalt 50 av inntektene til nettselskapet, og minimum 10 prosent, ifølge TU.

NB: Størrelsen på strømregningen din avhenger av både strømpris og nettleie, samt avgifter til staten.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Antall strømkunder som produserer egen strøm er tredoblet på to år

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Dette er forklaringen på hvorfor strømregningen fortsatt er høy, selv om kraftprisen er rekordlav

Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Fra og med i år får du automatisk kompensasjon ved strømbrudd