I denne nye boka fra Museumsforlaget er det Sverre Morkens kunstnerskap som gravør, seddel- og frimerkekunstner som løftes fram og bokstavelig talt forstørres. Morken er ukjent for mange, men visste du at hans små kunstverk har vært en del av hverdagen vår i en årrekke? Med sine om lag 230 frimerke- og seddelmotiver, er han kanskje den norske grafikeren som har de største opplagene og den videste utbredelsen av sine verk her til lands.
– Formatet på sedler og frimerker tilsier at det er miniatyrer som graveres, og dette håndverket har Sverre Morken praktisert på mesterlig vis i 45 år. Gravyren utføres i størrelse 1:1 i ei stålplate, under mikroskop og med sylskarpe stikler. Morken har mottatt hele 16 priser for sitt arbeid og er den mest premierte av Norges frimerkekunstnere, forteller forfatter Inger Lise Libakken.
Sverre Morken er mest kjent for å ha hatt det kunstneriske ansvaret for utgave sju av norske kronesedler (1994–2020), med graverte portretter. I tillegg har han høstet internasjonal anerkjennelse som frimerkekunstner og regnes blant verdens fremste gravører.
– Sverre Morkens motivkrets innenfor denne spesielle formen for miniatyrkunst utgjør en visuell Norgeshistorie. Enkeltpersoner så vel som samfunnshendelser, industrihistorie, plante- og dyreliv, kulturhistorie, folkekunst, forskning og vitenskap er visualisert i miniformat på frimerkene, sier forlagsredaktør Maria Veie Sandvik.
Forfatter Inger Lise Libakken er utdannet tekstilkunstner ved Kunsthøgskolen i Bergen, og i 2014 kuraterte hun utstillinga «Sverre Morken – fra mikro til makro» som ble vist en rekke steder i Norge.