Over 28.000 ansatte fra 191 norske virksomheter har sagt sin mening om 58 forhold ved arbeidsplassen sin. Resultatet ble at selskapene Iterate, AbbVie, Eiendomsmegler 1 Midt-Norge og Sopra Steria vant hver sin klasse.
For 14. gang har Norges beste arbeidsplasser blitt kåret av selskapet Great Place to Work.
Vinnerne i årets uoffisielle kåring er Iterate, AbbVie, Eiendomsmegler 1 Midt-Norge og Sopra Steria. De vant hver sin klasse, avhengig av antall ansatte.
For å klatre helt til topps måtte de få best tilbakemeldinger fra sine medarbeidere på tillit til ledelsen, stolthet til jobben og fellesskap med sine kollegaer.
Saken fortsetter under tabellen.
Les også: Ny nettside skal bidra til en bedre start for gründere
Satser på individene
Eiendomsmegler 1 Midt-Norge vant klassen 200-499 medarbeidere. HR-direktør i selskapet, Lucie Katrine Sunde-Eidem, tror dette skyldes at de har jobbet langsiktig og strukturert med bedriftskulturen.
– For oss er den enkelte medarbeider vårt viktigste verktøy for å nå våre overordnede mål. Vi tror oppriktig på at medarbeidere må være indre motivert for å levere gode prestasjoner, derfor har det vært viktig for oss å jobbe målrettet med å skape en arbeidshverdag hvor den enkelte opplever mening, mestring og autonomi, skriver hun i en epost til Pengenytt.
Hun opplyser at prestasjonsutvikling, åpenhet, feiring, lederutvikling, kompetansedeling og involvering har vært viktige suksesskriterier for å skape et unikt fellesskap og gode resultater.
– Til å være et meglerforetak har vi en mangfoldig kompetanse innen forretningsutvikling og saksbehandling. Dette har utvilsomt bidratt til å utfordre tradisjonelle måter å jobbe på. Vi har sett lønnsomheten av å jobbe med kontinuerlig forbedring. Kulturen for endring og fornyelse har etablert seg i hele organisasjonen, opplyser HR-direktøren, og legger til:
– Vi har våget å investere i det som gir avkastning på lengre sikt, og det er nok det som skiller oss fra andre meglerforetak.
Les også: Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene
– Vi må aldri slutte å finne forbedringspotensial i vårt samspill
– Hva betyr denne kåringen for dere?
– Denne kåringen betyr mye for oss. Det er jo en bekreftelse på at vi er på rett spor når målet vårt er å utvikle mening, mestring og medbestemmelse. En slik utmerkelse bringer velfortjent stolthet i organisasjonen. Vi er mange i vår virksomhet som legger ned mye av oss selv og mange arbeidstimer i jobben vår. Det er ikke bærekraftig å levere gode prestasjoner over tid hvis en ikke føler seg verdsatt, og tilhører et fellesskap det er godt å være en del av.
Eiendomsmegler 1 Midt-Norge ønsker likevel å forbedre seg ytterligere.
– For oss er den viktigste seieren å lykkes med å ta tak i de små detaljene som våre ansatte ønsker at vi forbedrer fra år til år. I fjor sa medarbeiderundersøkelsen vår at vi kunne bli enda bedre på involvering, informasjon og åpenhet. Selv om vi vinner førsteplasser, så er vi ikke en feilfri organisasjon. Vi må aldri slutte å finne forbedringspotensial i vårt samspill. Etter fjorårets medarbeiderundersøkelse jobbet vi frem lokale tiltak på våre 30 prestasjonskontor. Vi innførte også åpen stol på ledermøtet, inspirert av Henry Mintzberg.
Les også: Optimismen er tilbake i arbeidsmarkedet, og spesielt i nord
Vinn-vinn-vinn
Sunde-Eidem mener at kontinuerlig forbedring både skaper bedre prestasjoner blant ansatte, bedre tjenester for kundene og større lønnsomhet for selskapet.
Dersom man lykkes med tiltakene som ligger til grunn i en slik kåring gir det seg blant annet utslag i høyere produktivitet og nyskaping, styrket merkevare og økt interesse for å jobbe i selskapet.
Samtidig reduseres endringsmotstanden i selskapet, og dermed kostnadene knyttet til helse og nyrekruttering.
I 2016 ble Eiendomsmegler 1 Midt-Norge dessuten kåret til Årets Leanvirksomhet 2016 i regi av Lean Forum Norge. Dette i tøff konkurranse med blant andre Shell og Hydro.
– At et meglerselskapet jobber så strukturert med kontinuerlig forbedring og hamler opp med tunge industrivirksomheter er nok ganske unikt for oss, avslutter Sunde-Eidem.
Les også: Raymond kjørte i et stort hull i veien, og krever erstatning for skadene på bilen
Tillit, fleksibilitet og sunn fornuft
Webstep tok sølvplassen i klassen for selskaper med 200-500 ansatte. Konsulentselskapet har dermed hatt fast plass på seierspallen siden 2011.– Klart vi er stolte over at vi klarer å innfri som arbeidsplass, så godt og så lenge. Det sier alt om de som arbeider her, og det er vårt viktigste signal til de som skal begynne hos oss, sier konsernsjef i Webstep Kjetil Bakke Eriksen i en pressemelding.
Oppskriften på hvordan de får det til er like enkel som den er krevende å kopiere, mener han.
– Vi har mer enn 200 kunder vi arbeider ute hos. Gjenkjøpsraten er ekstremt god, forventningen fra kundene våre er høye og vi er godt likt som partner, rådgiver og leverandør. Dette er solid ouput. Skal du få til det, må du ha orden på input-siden. Fra dag én har vi vært ærlige på at vi ansetter markedets flinkeste folk. Nøkkelen til trivsel og resultater er å skape vilkår og kultur bygget på gjensidig tillit, fleksibilitet og sunn fornuft. Ting skal virke hos oss, og vi er ikke redd for å distribuere ansvar og myndighet ut i den enkelte avdeling, og legger til:
– Menneskesynet vårt er positivt, vi er humørfylte og familievennlige, og vi har klokketro på medarbeideres evne til både å ta vare på seg selv, ta gode beslutninger og bidra til Websteps resultater. Frihet under ansvar er et styrende prinsipp. Du må alltid være villig til å lytte, til å ta valg, stå i valg og gjøre justeringer underveis.
Les også: Arbeids- og sosialministeren gir ikke etter for pensjonistenes krav om å se «slippen» sin
Ikke nok med ansattgoder
Konsulentselskapet Sopra Steria, som konkurrerer i kategorien for virksomheter med 500 medarbeidere eller mer, har etter ti år i toppsjiktet nå gått helt til topps i kåringen av Norges beste arbeidsplasser.
Administrerende direktør for Sopra Steria i Skandinavia, Kjell Rusti, tror fokus på kompetanseutvikling og kunnskapsdeling er årsaken til at de utmerker seg gang på gang i Great Place to Work-kåringene.
– For å være Norges beste konsulentselskap må vi til enhver tid kunne tilby den beste kunnskapen i markedet. Ansattgoder i seg selv er ikke nok for å tiltrekkes de beste fagpersonene. Dyktige konsulenter ønsker å jobbe med kolleger av samme kaliber og hos en arbeidsgiver som har et spesielt fokus på å utvikle dem faglig. I tillegg vil vi gjerne takke våre kunder, uten dem hadde ikke våre medarbeidere trivdes slik de gjør, sier Rusti i en melding etter kåringen.
Les også: Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier
Kompetanseutvikling er essensielt
Sopra Steria vant i 2016 HR Norges kompetansepris som premierer selskaper som utmerker seg innen videreutvikling av egne medarbeidere.
Solfrid Skilbrigt, HR- og strategidirektør for Sopra Steria Skandinavia, sier at målet er å være det beste konsulentselskapet for de beste konsulentene, og at kompetanseutvikling er nøkkelen:
– Kontinuerlig kompetanseutvikling er helt nødvendig for å være best. Vi ser at våre medarbeidere får brukt hele sitt potensiale, og derfor trives de også bedre. Hos oss skal ingen stå stille. I tiden fremover vil vi gjøre mer av det vi vet gir fornøyde ansatte og gode resultater, og det er å videreutvikle og vedlikeholde en internkultur som oppfordrer til deling, engasjement, faglig og personlig utvikling, sier hun.
Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen
Les også: Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!
Les også: Så mye tjente du på å ha boliglån i fjor