Gavekort er hyppig brukt som julegave, ettersom det kan passe til dem som «har alt» og mange synes det er mer personlig enn penger. Alle mottakerne er derimot ikke like imponert, og selger dem videre på nett til rabattert pris.
Når noen som vil kvitte seg med et gavekort må de tilby et prisavslag på pålydende for å tiltrekke seg kjøpere. Hvor stor denne rabatten er varierer kraftig, avhengig av blant annet hvor det kan brukes.
Har du planer om å handle på salg i januar, kan du like gjerne sjekke om du får kjøpt et gavekort til den butikken du skal handle i til rabattert pris på nett.
Det kan spare deg for tusenlapper på noe du uansett tenker å kjøpe.
Per 27. desember får Pengenytt opp 184 private annonser på Finn Torget når vi søker på gavekort.
Deriblant et gavekort på Gullborgen med en verdi på 10.000 kroner som ligger ute til salgs for 7500 kroner, og et gavekort på Gsport på 1200 kroner som selges til 900 kroner.
Les også: Disse skatteknepene kan du gjøre før nyttår
En gave til butikkene
Selv om en del selger sine gavekort videre, er det trolig enda flere som ender delvis brukt eller helt ubrukt.
For tre år siden gjennomførte Forbrukerrådet en undersøkelse om gavekort. Den viste at én av ti nordmenn hadde minst ett ubrukt gavekort liggende fra julen året før.
– Vi har dessverre ikke gjort noen ny undersøkelse på dette, men det er grunn til å tro at tallene er nokså like i år som i 2013, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik V. Ebne i Forbrukerrådet.
– Det viktigste rådet for gavekort må være at man gir gavekort på noe man vet mottakeren er interessert i, slik at de blir brukt, legger han til.
I og med at gavekortene ofte har en begrenset gyldighetstid, kan butikkene fortløpende inntektsføre kortene som ikke er benyttet innen fristen.
Les også: Hva er skattemessig optimalt? Selge aksjer og fond før eller etter nyttår?
Gavekort for milliarder blir ubrukt
Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole har tidligere beregnet at gavekort og tilgodelapper for 2,5 milliarder kroner blir liggende ubrukt hvert år.
Beregningen var da basert på at det totalt ble solgt gavekort for 15-20 milliarder kroner i året, uten at Grytten hadde nøyaktige tall på det.
Pengenytt kontaktet derfor pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets Norge, selskapet med oversikt over nordmenns elektroniske betalinger, for å høre om han kunne noe mer om dette.
– Det er så godt som umulig å finne ut hvor stor andel av alle korttransaksjoner gavekort står for. For å finne ut hvor mange gavekort som selges hvert år og hvor stor andel av dem som brukes, må du i så fall spørre hver enkelt kjede, butikk og forhandler som har slike og summere opp, sier Tjore.
Dette blir bekreftet av Alexander Amundsen i Gavekorttorget.no:
– Vi er en grossist av gavekort. Det vil si at vi videreselger gavekort for butikkjeder som Ikea, Elkjøp, H&M osv. til våre kunder. Vi har derfor ikke direkte tall på konverteringen av gavekortene, det sitter kjedene med selv, skriver Amundsen i en epost.
Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt
SpendOn innløser selv etter kortets utløpsdato
Løsningen på ubrukte gavekort kan være å gi kontanter, eventuelt kjøpe gavekort hvor kortholder har krav på å få innløst pengene selv etter kortets utløpsdato.
– Innestående på SpendOn er e-penger og dette har kortholder krav på å få innløst, selv om det er etter kortets utløpsdato, opplyser Frode Fjellstad Klungerbo, banksjef og leder betaling i Sparebank 1 SMN, og legger til:
– Derfor er det slik at SpendOn blir brukt, såfremt kunden tar kontakt og ber om å få gavekortet innløst.
Sparebank 1 SMN er eneeier i SpendOn VISA gavekort. Fjellstad Klungerbo anslår at de vil selge gavekort for rundt 50 millioner kroner i år, noe som er en nedgang fra 230 millioner kroner i 2015.
– Dette skyldes at vi har lagt om strategien, og har nå kun utsalg i Rema-butikker i tillegg til bedriftssalg, forklarer han.
Les også: Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen
Les også: Denne strømfellen koster mange dyrt