Nettkriminalitet er det nordmenn frykter mest, ifølge politiet

politiet Illustrasjonsfoto: Pixabay.

På spørsmål om hvilke typer hendelser vi er mest bekymret for å bli rammet av, svarer hele 32 prosent nettsvindel.

Annonse:


Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Vemunn Aabø/ POD

Det går frem av politiets innbyggerundersøkelse, som nylig er gjennomført for tiende gang siden 2004.

Undersøkelsen skal gi svar på blant annet publikums tillit til politiet, samt hvilke hendelser innbyggerne bekymringer seg for.

Dette er første gang nettbasert kriminalitet ligger øverst på listen.

Tidligere år har innbyggerne vært mest bekymret for å bli rammet av trafikkfarlige hendelser.

– Dette speiler den endringen vi ser i kriminalitetsutviklingen. Kriminaliteten reduseres, blir mer kompleks og organisert og den flytter seg fra den fysiske verden til den digitale verden. Det gjør den vanskeligere å oppdage og mer krevende å etterforske, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en uttalelse.

Les også: Dette er de viktigste skatteendringene for deg i 2018

Politiet må endre seg for å tilpasse seg den nye virkeligheten

Samtidig som nettsvindel ligger øverst på listen over hendelser folk er bekymret for, har innbyggerne ganske lav tiltro til politiets håndtering av ulike former for kriminalitet på nettet.

Bare 1 av 3 har tiltro til at politiet håndterer nettsvindel og trakassering på nett på en god måte.

– Politireformen er svaret på dette. Politiet må endre seg i takt med endringer i samfunnet og kriminaliteten, sier Humlegård.

[annonse]

Etaten er på vei til å rigge politiet for framtiden, men ifølge politidirektøren gjenstår fortsatt mye:

– Vi er i gang med en digital satsing med blant annet nettpatruljer og et cyberkrimsenter som etableres i år, men vi ønsker å prioritere disse oppgavene i langt større grad enn hva vi har gjort så langt. Dette er et ressurs- og tidkrevende arbeid som stiller krav til oss når det gjelder spisset kompetanse, IKT-verktøy og kapasitet. Vi har en stor jobb foran oss og trenger solide budsjetter framover for å levere på de oppgavene vi er satt til å gjøre.

Les også: Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

Slik sikrer du deg mot nettsvindel

Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerombudet, red.anm.) har laget en liste over de vanligste formene for nettsvindel.

Ved å se på de vanligste eksemplene, kan du selv unngå å bli et offer for svindlerne:

1. Falske nettbutikker

Mange forbrukere har blitt lurt av falske nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at de har bestilt og forskuddsbetalt, dukker varen aldri opp eller de får falske merkevarer. Sjekk Forbrukertilsynets oppdaterte liste over falske nettbutikker her.

2. Abonnement forkledd som premier

Nettsider og eposter med falske logoer tilbyr iPhone eller ny TV til én krone. I virkeligheten inngår du et abonnement på en rynkekrem eller et virusprogram du ikke trenger, og som koster deg flere hundre kroner i måneden.

3. Microsoft-svindel

Du blir oppringt av en person som sier han ringer fra Microsoft og informerer om at din PC er utsatt for sikkerhetsrisiko. Du blir bedt om å gå inn på bestemte nettsider, som uten at du vet det gir en tredjepart ubegrenset tilgang til PCen din. De sier de skal ordne problemet, og ber deg samtidig betale for tjenesten ved å få deg til å dele betalingskortopplysninger.

4. Kredittkortsvindel og falske e-poster

Du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt ved besøk på en nettside og får trukket beløp fra kontoen uten å ha samtykket til dette. Svindlere kan også trekker penger fra bankkontoen din etter å ha gjennomført såkalt «phishing». På nettsidene til Forbrukertilsynet kan du lese mer om denne svindelen.

5. Lotterigevinster og andre «pengebrev»

Plutselig får du en epost eller SMS som forteller deg at du har vunnet milliongevinsten i et utenlandsk lotteri som du aldri har hørt om før. Andre klassikere er brev fra en advokat i Spania som søker etter ukjente arvinger til en stor formue, eller tilbud om å bli med på et lukrativt forretningsprosjekt.

6. Markedsplasser og nettauksjoner

Vær klar over at personer med uærlige hensikter benytter populære nettauksjonssteder som Finn.no og eBay.com for å prøve å svindle folk.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Eierne til 100.000 kjøretøy risikerer dagbøter fra 1. mars

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Mange private bankkontoer blir forsøkt tappet av svindlere

Nav endrer flere regler og satser fra nyttår