Nesten ingen av oss innrømmer å ha bulket en annen bil

På trange parkeringer skjer det ofte at biler kommer borti hverandre, men i en ny undersøkelse oppgir veldig få at de selv har skrapet eller bulket borti en annen bil. Illustrasjonsfoto: Pixabay

I en fersk undersøkelse svarer nesten 16 prosent at de har opplevd at bilen er blitt skadet på en parkeringsplass, men kun to prosent svarer at de selv har skrapet eller bulket borti en annen bil.

Norstat har på vegne av Codan Forsikring spurt et landsrepresentativt utvalg på 1000 respondenter om de har opplevd at bilen er blitt skadet på en parkeringsplass, samt hvor mange som selv har skrapet eller bulket borti en bil på en parkeringsplass.

Andrea Lervik Lystad, skadesjef motor. Foto: Codan Forsikring

Mens 16 prosent svarer at bilen deres har blitt skadet, er det kun to prosent som svarer at de selv har skrapet eller bulket borti en bil.

– Noen må stå bak bulkene, så her er det noen som ikke forteller hele sannheten, sier Andrea Lervik Lystad, skadesjef motor i Codan Forsikring i Codan Forsikring, i en pressemelding.

– Noen har kanskje ikke vært klar over at de har bulket borti en annen bil, men det er antagelig også flere som ikke ønsker å innrømme at de har bulket borti en annen bil, selv ikke i en anonym undersøkelse, legger hun til.

Hvert år blir over 60.000 personbiler påkjørt mens de står parkert.

– I mange av tilfellene stikker den som forårsaker bulken av, uten å legge igjen kontaktinformasjon. Da blir bileieren selv sittende igjen med regningen og må betale selv eller ta det på egen forsikring, sier skadesjefen.

Les også: Fra 1. januar øker trolig passgebyrene med 27 prosent

Annonse:


Kraftig vekst i skadeomfang. Pass på hvor du parkerer

I fjor betalte forsikringsselskapene ut over 600 millioner kroner i erstatning etter påkjørsler på parkerte personbiler, viser tall fra Finans Norge.

Det er en økning på 100 millioner, eller 20 prosent fra året før.

I samme periode økte antall skader på parkerte personbiler med 2400 skader, en økning på rundt fire prosent.

– Når erstatningsbeløpene har økt så mye, skyldes det trolig at flere nye biler er blitt skadet. Nye biler repareres i større grad enn gamle og det kan koste mer å få disse reparert. Bilene har også gjennom årene blitt bredere, slik at det også skal mindre til før man bulker borti noe i trange parkeringshus, sier Lervik Lystad.

– For å unngå å bulke inn i andre biler bør du rygge inn, særlig på trange parkeringsplasser, slik at du får bedre oversikt. For å unngå å få egen bil bulket, bør du unngå å parkere ved siden av biler med mange bulker, og store biler som trenger stor plass for å komme seg ut. Hvis det er mulig, bør du parkere i parkeringshus med overvåkningskamera. Da er det mindre sannsynlig at noen vil prøve å stikke av etter å ha bulket bilen din, råder hun til slutt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten

Nybilsalget i 2019: Dieselandelen er på under 16 prosent

Bilekspert: – Selg dieselbilen så raskt som mulig, eller kjør den helt ut

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller