Nedkjøling i boligmarkedet

Det er tegn til utflating i boligprisene over store deler av landet, ifølge nye tall. Bildet viser en boligblokk på Gjøvik. Foto: Øyvind Holmstad/ Creativecommons.org

Boligprisveksten i Norge flater ut, men situasjonen i Oslo overrasker.

Skrevet av: Gunnhild H. Bjerve / Nina Haabeth (NTB)

Boligprisene i Norge steg 0,5 prosent i april, men justert for sesongvariasjoner var prisene uendret, viser de nye tallene fra Eiendom Norge.

– Boligmarkedet i 2017 har startet vesentlig mer forsiktig enn på mange år. Utviklingen i april bekrefter den moderate trenden, og vi ser tegn til utflating i prisene over store deler av landet. Vi forventer at den moderate utviklingen vil fortsette også i månedene som kommer, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Erik Bruce, som jobber som sjefanalytiker i Nordea, er først og fremst overrasket over at Oslo har klart seg så bra.

– Det er markedet i Oslo vi har vært mest bekymret for, men Oslo klarer seg bra. Nå er jeg styrket i troen på at vi ikke får et boligprisfall i hovedstaden, men at vi får en normal, forsiktigere boligprisvekst framover, sier han til NTB.

Annonse:


Låneregler virker inn

Han mener at de nye tallene helt klart viser at boligprisveksten modererer seg, og at reelt dyrere boliger i kombinasjon med nye restriksjoner på lån har hatt effekt.

– Det er nok særlig grensen på fem ganger inntekt som nå har slått inn, mener sjefanalytikeren.

Han tror den mer moderate utviklingen i boligmarkedet vil fortsette.

– Prisveksten vil avta og bli moderat, og det er jo en positiv utvikling. Det er også viktig at vi ikke får et boligprisfall, det er ikke bra for økonomien, understreker Bruce.

På grunn av at påsken i år i sin helhet var i april, l ble det solgt vesentlig færre boliger sammenlignet med april 2016. Hittil i 2017 er det solgt 26.824 boliger, noe som er en nedgang på 2,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2016, viser oversikten fra Eiendom Norge.

Prisene er 10,7 prosent høyere enn for tolv måneder siden.

Boligmarkedet kan påvirke renta

Boligtallene ble lagt fram like etter at Norges Bank gjorde kjent at styringsrenta forblir uendret på 0,5 prosent. Den har ligget på det nivået siden mars i fjor, og analytikere tror den vil holdes der i lang tid framover.

En kraftigere oppbremsing i boligmarkedet kan imidlertid endre dette.

– Hvis en nedkjøling i boligmarkedet sprer frykt i husholdningene så de begynner å stramme inn på sitt konsum, tror jeg Norges Bank vil bekymre seg mindre for kredittveksten og mer for det private konsumet. Da kan vi få et rentekutt, eller i hvert fall en nedjustert rentebane, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til NTB.

Hun påpeker at boligmarkedet kjøler seg ned raskere enn Norges Bank ventet, men øyner likevel ikke noe rentekutt med det første.

– Jeg tror vi trenger litt flere tall fra boligmarkedet og husholdningenes kredittvekst og konsum før Norges Bank eventuelt vil endre sin vurdering av finansiell stabilitet, sier hun.

Sjeføkonomens spådom er at styringsrenta vil bli holdt på samme lave nivå i tre år framover.

– Ikke vesentlig endret

Norges Bank viste til marsutgaven av pengepolitisk rapport som begrunnelse for å la renta stå. Her heter det at det er behov for fortsatt ekspansiv pengepolitikk.

– Utsiktene og risikobildet for norsk økonomi synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolitiske rapport. Derfor holder vi styringsrenten uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Les også: Enorm interesse for leie-før-eie-leiligheter i Trondheim

Les også: Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt