Nasjonalbiblioteket ble nylig ferdig med å digitalisere den norske litteraturarven. På nettsiden bokhylla.no kan du nå lese rundt 270.000 bøker helt gratis.
I 2006 begynte Nasjonalbiblioteket en systematisk digitalisering av alle samlingene sine. Dette for å sikre at materialet blir bevart for fremtiden.
Samtidig har det vært et mål å gjøre så mye som mulig av kulturarven fritt tilgjengelig på nettet.
Etter at bokhylla.no ble lansert som et prøveprosjekt i 2009, ble tjenesten permanent fra 2012.
I forrige uke kunne Nasjonalbiblioteket og samarbeidsparter Kopinor meddele at bokhylla.no var fullført, det vil si at alle norske bøker til og med år 2000 var lagt ut.
Norge er det første landet i verden med en slik tjeneste.
Les også: Dette er de viktigste skatteendringene for deg i 2018
Tilgang til litteratur er viktig
– Jeg mener at litteratur og kunnskap skal være tilgjengelig for alle. Bred og enkel tilgang til litteratur på norske er viktig for utdanning, demokratisk deltakelse, utvikling av språkforståelse og identitet. Bokhylla.no gir folk i Norge en unik tilgang til den nasjonale kulturarven vår, sa kulturminister Trine Skei Grande under markeringen 1. februar.
Det er digitaliseringsprosjektet til Nasjonalbiblioteket og en kollektiv avtale med rettighetshaverne gjennom Kopinor som har gjort bokhylla.no mulig.
– Siden 2006 har Nasjonalbiblioteket jobbet målrettet med å digitalisere samlingen. Takket være den enestående kompetansen som er bygget opp rundt digitalisering i Mo i Rana, har vi nådd et mål som mange mente var umulig å gjennomføre, sa Aslak Sira Myhre, direktør for Nasjonalbiblioteket.
Les også: Dette skjer om du overfører penger til feil konto
Forfatterne får betalt selv om det er en gratis tjeneste
Bøkene på Bokhylla.no er fritt tilgjengelege for lesing på nett for alle med norsk IP-adresse. Bøker som ikke lenger er opphavsrettslig vernet, kan i tillegg lastes ned og skrives ut.
Forfattere, andre opphavspersoner og forlag blir betalte gjennom en kollektiv avtale mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor.
Annonse:
– I Norge fant vi en enkel og god løsning for prosjektet til Nasjonalbiblioteket, en lite kjent, men effektiv nordisk lovkonstruksjon: nemlig avtalelisensen, sier Yngve Slettholm, administrerende direktør i Kopinor.
Forfattere og forlag har gjennom avtalen mulighet til å reservere seg mot å legge ut bøker, og per i dag er rundt 4000 bøker holdt tilbake.
Dette dreier seg stort sett om fagbøker og bøker som fremdeles har et kommersielt potensial.
Nasjonalbiblioteket og Kopinor vil i løpet av 2018 starte samtaler om mulighetene for å utvide avtalen til også å gjelde bøker utgitt etter år 2000.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt
Eierne til 100.000 kjøretøy risikerer dagbøter fra 1. mars