Gjennomsnittlig lønnsøkning ved å bytte jobb er redusert med to tredeler det siste året, viser ny undersøkelse. Mens de som skiftet jobb i 2015 i gjennomsnitt fikk 21.128 kroner høyere lønn, falt snittet til bare 7482 kroner i 2016.
Manpower Groups årlige jobbskifteundersøkelse viser at jobbskifte kan lønne seg lønnsmessig, men ikke like mye som før.
I gjennomsnitt fikk de som skiftet jobb i fjor knappe 7500 kroner i gjennomsnittlig lønnsøkning, eller 13.646 kroner mindre enn i 2015.
Undersøkelsen viser også at flere enn tidligere måtte gå ned i lønn da de byttet jobb.
Ifølge konsernsjef i Manpower Group, Maalfrid Brath, er tallene i tråd med utviklingen i resten av økonomien.
– Arbeidsledigheten har steget lenge, men har nå stabilisert seg. Da er det naturlig at lønnspresset er litt lavere enn tidligere. Samtidig har det vært et tøft år for mange sektorer som tidligere har vært lønnsdrivende. Når bedriftene har lavere inntekter, merkes det også blant de som bytter jobb, uttaler hun i en pressemelding.
Les også: I år blir det ekstra mange fridager
Flere enn før går ned i lønn
Én av tre har byttet jobb i løpet av de siste fire årene, en andel som har vært uendret siden 2013.
Andelen som går ned i lønn ved jobbskifte, har derimot økt. I årets undersøkelse, som går på 2016, svarer 27 prosent at de har gått ned i lønn etter at de byttet jobb. I fjor svarte 21 prosent det samme.
–I mange sektorer er det nå flere kvalifiserte søkere for hver stilling enn det har vært tidligere. Både lønnsstatistikken og bedriftenes bemanningsutsikter indikerer at det går litt trått i arbeidsmarkedet for tiden, sier Brath.
Når det kommer til lønnsøkning ved jobbskifte er det også store forskjeller mellom aldersgruppene.
I aldersgruppen 18-30 år gikk 58 prosent til en jobb med høyere lønn. For aldersgruppene 30-59 år og 60 år + var tallene hhv 43 og 29 prosent. I den eldste aldersgruppen går dessuten halvparten ned i lønn ved jobbskifte.
– Unge er oftere på vei opp karrierestigen når de bytter jobb. De har gjerne jobbet seg til et høyere lønnsnivå. Eldre jobbsøkere prioriterer annerledes. De søker seg gjerne til litt roligere stillinger hvor de får mer fleksibilitet i bytte mot litt lavere lønn, sier Brath til dette.
Les også: Dette var de 10 mest leste sakene på Pengenytt i 2016
Høytid for jobbskifter
Romjulen er høysesong for å tenke på et jobbskifte, og hvert år er jobbsøkertallene på sitt høyeste nå i januar. Blant de som ønsker å bytte jobb, setter halvparten høyere lønn øverst på ønskelisten.
Når de først har byttet jobb, er ikke lenger forklaringen lønn.
Av dem som nylig har byttet jobb, oppgir bare 6 prosent at økonomi og lønn var den viktigste årsaken til at de byttet jobb sist. 30 prosent svarer at større faglige utfordringer betød mer.
– Noen må nok konstatere at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden av gjerdet, i hvert fall når det kommer til penger. I stedet oppdager man gjerne at nye utfordringer og en mulighet for å utvikle seg veier vel så tungt som lønnen, sier Brath.
Les også: Syk før eller i ferien? Da kan du ha krav på ny ferie