Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Mange strømkunder har variabel strømpris. Det koster dem unødvendig mye, i forhold til en god spotprisavtale. Illustrasjonsfoto: Jonathan Savoie/ Flickr.com

28,1 prosent av landets husholdningskunder hadde variabel strømpris i fjor. I gjennomsnitt har denne strømavtalen vært 12 prosent dyrere enn spotprisavtaler de siste 12 årene.

Annonse:


I 2017 var det totalt 2.643.600 strømkunder i Norge, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det inkluderer hytter og fritidsboliger, men ikke næringslivskunder.

Av disse hadde 1.842.589 (69,7 prosent) spotpris, 742.852 (28,1 prosent) variabel pris og 58.159 (2,2 prosent) fastpris.

Selv om spotpris er den desidert vanligste strømavtalen til norske husholdninger, er det altså en betydelig andel som fortsatt har en avtale med variabel pris.

Det tjener strømselskapene gode penger på.

Les også: I år kan strømregningen bli 3000 kroner høyere enn i fjor

Spotprisavtalene er betydelig billigere

Pengenytt har sammenlignet prisene på de to avtaletypene i perioden 2006 til 2018.

Resultatet viser at variabel pris i gjennomsnitt har vært 4,5 øre dyrere per kWh enn spotpris i løpet av denne 12-årsperioden.

Det utgjør en prisforskjell på 12 prosent.

Med et strømforbruk på 20.000 kWh per år, betyr det en forskjell på 900 kroner i året, eller 9000 kroner per tiår.

Dette er imidlertid gjennomsnittstall for de to avtaletypene. Hvis du bytter fra en dårlig variabelpris-avtale til en god spotprisavtale, kan du derfor spare enda mer.

Les også: Strømkunder må betale opptil 2000 kroner per år for manuell avlesing

Store forskjeller i pris: Spotprisavtaler har, med unntak av i 2010, vært klart billigere enn avtaler med variabel pris. Den loddrette aksen til høyre viser prisforskjellen i prosent (illustrert med gul linje i diagrammet). Prisene er inkludert avgifter til staten, men ikke nettleie. Kilde: SSB

Liten transparens på variabelprisavtalene

Det er litt over to år siden Pengenytt skrev om temaet sist, og da var det ganske nøyaktig lik prosentandel (28,0 prosent) av strømkundene som hadde variabel pris.

– Det er lettere for strømselskapene å ta ut margin på variabelprisavtalene, fordi de ikke har samme transparens som spotpris. Mange opererer også med lokkepriser på variabelprisavtaler som med tiden blir svært kostbare, uttalte Jens Regnström, grunnlegger av strømbyttetjenesten Elskling.no, til Pengenytt den gang.

Han advarte samtidig om at variable priskontrakter nesten aldri lønner seg i forhold til spotprisavtaler, og anslo at de med såkalt «variabel pris» betalte over 870 millioner kroner mer enn de med spotpris bare i 2015.

Du skal også være klar over at spotpris ikke alltid er ensbetydende med lav pris, samt at gode avtaler raskt kan bli endret.

Du bør derfor uansett avtale sjekke vilkårene dine regelmessig.

På nettsider som Strømpris.no og Elskling.no kan du enkelt og gratis sammenligne avtalene fra alle strømleverandørene i landet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette bruker du mest strøm på hjemme

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

Styr unna denne nye avtalen fra stømselskapene

Jan Helge (74) gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Så mye mobildata bruker vi per måned, og dette er de billigste abonnementene