Dersom norske akademikere ønsker å starte opp en bedrift basert på egen forskning, kan deres arbeidsgiver kreve to tredjedeler av aksjene i det nye selskapet.
Gründerne bak elbilladerselskapet Meshcrafts vant 130.000 kroner i en gründerkonkurranse. Dette skapte senere store problemer for selskapet, skriver Dagens Næringsliv i dag.
Som en del av prisen måtte nemlig gründerne gi fra seg store eierandeler til Inven2, som eies av Universitetssykehuset og Universitetet i Oslo.
– Vi hadde flere investorer som var interessert, men ikke slik eierstrukturen var da, sier Åsmund Møll Frengstad (30) i Meshcrafts til DN.
Investorene Sean Percival i 500Startups og Linus Dahg i Wellington Partners mener gründernes andel er «kritisk viktig», særlig i tidlige faser.
– Gründerne må eie mye så de er motivert til å satse alt for å lykkes, uttaler de til avisen.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Fellesskapets eiendeler
Inven2 er ett av åtte såkalte TTO-selskaper (Technology Transfer Office) som forvalter universitetenes rettigheter og skal bidra til kommersialisering når forskere vil starte bedrifter.
– Det er nå sånn det er bestemt fra våre eiere, sier Ole Kristian Hjelstuen, administrerende direktør for Inven2.
– Det er verdier som er lagt ned av våre skattepenger, og TTO-systemet er satt opp for å ivareta fellesskapets eierandeler, sier Mariann Ødegård, administrerende direktør i Kjeller Innovasjon, et annet TTO-selskap, som også driver kommersialisering av forskning.
Les også: Nå blir det enklere for gründere å søke støtte fra Innovasjon Norge
Annerledes i USA
Scott Shane, professor ved Case Western Reserve University, er kritisk til den norske modellen.
– De risikerer å få en stor del av ingenting, istedenfor en liten del av noe stort, sier han.
Ifølge ham krever amerikanske universiteter typisk fem til ti prosent eierandel i slike selskaper.