Mandag møtes Parat og redningsmenn i Norsk Luftambulanse helikopter, NHO for mekling hos Riksmekleren. Partene har frist til midnatt samme dag for å komme til enighet. Tillitsvalgt for redningsmennene, Arne Sveinhaug, sier selskapet så langt har vist liten vilje til løsning, og er redd det kan bli streik.
Sveinhaug sier det stilles strenge krav til redningsmenn i luftambulansen.
– Vi har et tredelt fagansvar med krav om redningsteknisk, fly-operativ og medisinsk kompetanse. Redningsmenn må være paramedisiner, eller sykepleier, med flere års akuttmedisinsk erfaring. I tillegg har vi fly-operativ utdanning, og ikke minst redningsteknisk kompetanse i vann, elv, urbane og alpine forhold. Alt dette krever mange dager og timer med nødvendig vedlikeholdstrening gjennom året. Dette vil vi ha bedre regulert i tariffavtalen, sier tillitsvalgt for redningsmennene.
Krever kompensasjon for kompetanse, fagansvar og arbeidsbelastning
Leder for forhandlingene i Parat, Lars Petter Larsen, sier målet er å komme til enighet med NHO og arbeidsgiver.
– Vi jobber for å finne løsninger, og forventer at arbeidsgiver kommer oss i møte, knyttet til krav om økt kompensasjon for kompetanse, fagansvar og den arbeidsbelastning redningsmenn avkreves i jobben, sier Larsen.
Eventuelle konsekvenser ved streik
Larsen sier at en eventuell streik ikke vil ramme redningsoppdrag og livreddende oppdrag.
– En streik vil blant annet medføre at luftambulansehelikopteret som Stiftelsen Norsk Luftambulanse har planer om å bruke under World Cup i alpint på Kvitfjell 1. til 5. mars ikke blir bemannet med redningsmann. I hvor stor grad dette vil påvirke avviklingen av rennet, kjenner vi ikke til, men vi har også varslet sivilflyseksjonen i European Transport Workers’ Federation (ETF) for mulige solidaritetsaksjoner, sier Parats forhandlingsleder.