Mattilsynet og tolletaten har i løpet av de siste månedene analysert olivenoljer på det norske markedet. Hele seks av 14 olivenoljer var ikke «extra virgin», selv om de var merket som dette.
Fra februar til april ble det tatt ut og analysert olivenoljer fra de tre største dagligvarekjedene Rema, NorgesGruppen og Coop, samt olivenoljer fra mindre importører i markedet.
En stor andel av prøvene ble valgt ut etter såkalt målrettet uttak, det vil si at uttaket ble gjort basert på Mattilsynet og Tolletatens tidligere erfaringer. Noen prøver var tilfeldig valgt.
For å bestemme kvaliteten på oljene ble de analysert både kjemisk og med smakspanel.
Smak og luktetester er viktig for å kunne definere at en olje er av den ypperste kvaliteten «extra virgin», som stammer fra den første kaldpressingen ved produksjon.
Les også: Unnasluntrerne på dugnad kan ikke bøtelegges, men…
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Fikk omsetningsforbud
Åtte olivenoljer besto analysen, seks olivenoljer gjorde det ikke (se liste nederst i saken).
Det ble deretter nedlagt omsetningsforbud for fire oljer fordi de var harske. For de to resterende oljene med feil kvalitet, ble det gitt varsel om å trekke varene tilbake og at de må merkes om til «Virgin olivenolje».
Annonse:
– Selv om dette var en liten andel av alle olivenoljer som selges i Norge, og det var et målrettet uttak, synes vi det er bekymringsfullt at nesten halvparten av de undersøkte oljene var av dårligere kvalitet enn det de ble markedsført som. Sett i lys av at olivenoljer er blant de 10 produkter som det svindles mest med, forventer vi at bransjen har stor oppmerksomhet på kvaliteten av denne type varer. Vår kontroll viser at dette kanskje ikke er tilfelle, sier Ole Fjetland, direktør for avdeling mat i Mattilsynet, i en melding.
Les også: Nå skal også Danske Bank ha gebyr for kontantuttak
Avdekket svindel for 230 millioner euro
Funnene ble gjort i forbindelse med Mattilsynet og Tolletatens deltakelse i Europols årlige kampanje mot matkriminalitet og såkalt «substandard food» (varer som selges med lavere kvalitet enn de er merket som).
Hele 61 land deltok i operasjonen kalt «OPSON VI».
Det ble avdekket omfattende organisert kriminalitet med matvarer, blant annet mineralvann, alkoholholdige drikker, sjømat, olivenolje og kaviar til en estimert verdi av 230 millioner euro.
Det tilsvarer rundt 2,2 milliarder kroner.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Q-Meieriene innfører ny datomerking på melk
Tusenvis av nordmenn bestiller bil usett
Dette er Regjeringens tiltak mot den kraftige veksten i forbruksgjeld
Handle billig på nett med rabattkoder (annonsørinnhold)