Nær 2000 eiere av kryptovaluta får i disse dager brev fra Skatteetaten. I brevet blir de oppfordret til å sjekke om de har rapportert riktig i skattemeldingen.
– For 2019 har vi sett tegn til at det er en stor økning i feil og manglende rapportering innenfor virtuell valuta. I skattemeldingen for 2020 ønsker vi å redusere dette antallet, sier Stine Olsen, fungerende divisjonsdirektør i Skatteetaten, i en pressemelding.
– Vi vet at det er mange flere som eier kryptovaluta enn de som oppgir det i skattemeldingen. Alle skattepliktige inntekter og formuer må rapporteres, også kryptovaluta. Skatteetaten ønsker å gi disse personene mulighet til selv å rapportere korrekte skatteopplysninger. Vi velger nemlig å tro at de fleste ønsker å gjøre opp for seg, legger hun til.
Les også: 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din
Påminnelse om å rapportere verdier
Noen av de nær 2000 personene som nå får brev fra Skatteetaten blir kontaktet fordi de har rapportert befatning med kryptovaluta i 2018.
– Vi ønsker å minne disse på at de må rapportere verdier også på årets skattemelding, forteller Stine Olsen.
Andre blir kontaktet fordi de har blitt fanget opp gjennom Skatteetatens analyseverktøy eller andre datakilder.
Annonse:
Nesten 200.000 nordmenn eide bitcoin eller andre virtuelle valutaer ved inngangen til 2018, viste en spørreundersøkelse utført av Norstat på oppdrag for Menon Economics samme år.
Samtidig viser tall fra Skatteetaten at kun 8000 nordmenn innrapporterte formue i og/eller inntekter fra kryptovaluta på skattemeldingen for 2017.
Transaksjoner i kryptovaluta er ofte åpne
– Vi følger nøye med på utviklingen rundt kryptovaluta. Mange tror de er anonyme når de driver med denne type handel, men det er feil. Prosessen knyttet til kryptovaluta-transaksjoner er i realiteten ganske åpen, forteller Stine Olsen
Alle som nå får brev blir minnet om at de selv kan endre sin egen skattemelding, og de får veiledning til hvordan de gjør det.
– Ofte er det snakk om høye beløp ved denne typen transaksjoner. Derfor er det viktig for Skatteetaten å følge opp slike saker, sier Olsen.
Les også: Dette skjer om du overfører penger til feil konto
Risikerer kraftig tilleggsskatt
Dersom du frivillig retter tidligere opplysninger, vil du ikke bli ilagt tilleggsskatt, med mindre Skatteetaten har satt i verk kontrolltiltak eller fått opplysningene fra andre.
Du kan ikke selv endre opplysninger dersom Skatteetaten har endret fastsettingen etter at du har levert skattemeldingen din. Du må da levere en klage til Skatteetaten.
Tilleggsskatten er i utgangspunktet på 20 prosent av den skattemessige fordelen, men kan bli opptil 60 prosent i svært grove tilfeller, ifølge Skatteetaten.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Over hundre tusen aksjefondsparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer
Historisk svak krone kan få store konsekvenser for fondssparere
Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke
Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført
Rundt halvparten av norske boligeiere bør endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen neste år