Vi gjør langt færre kontantuttak enn tidligere. – En god indikasjon på at stadig flere klarer seg godt uten kontanter, ifølge BankAxept.
Tall fra Nets og BankAxept viser at det i januar ble utført 139,8 millioner kortkjøp, en vekst på 2,5 prosent i forhold til januar 2017.
Betalingskortene ble benyttet til å handle for 45,3 milliarder kroner, noe som er en økning på 2,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
Fra BankAxept-statistikken kan vi se flere interessante utviklingstrekk, ifølge Frode Riis Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept AS.
– For det første øker antall kontaktløse korttransaksjoner med 39 prosent den siste måneden. Veksten er godt hjulpet av bankene som nå har utstedt rundt to millioner slike kort, sier han i en kommentar, og legger til:
– Vi ser også en sterk reduksjon i kontantuttak ved varekjøp. I løpet av årets første måned ble tatt ut 873 millioner i kontanter i tilknytning til varekjøpene. Vi har ikke tidligere sett statistikk som viser at nordmenn tok ut mindre enn én milliard i løpet av en kalendermåned og dette er vel en god indikasjon på at stadig flere klarer seg godt uten kontanter.
Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene
Saken fortsetter under diagrammet.
Viser ikke hele sannheten
Som det fremgår av diagrammet over har kontantuttak ved varekjøp mer enn halvert seg (-55,6 prosent) fra januar 2009 til januar 2018, fra 1966 millioner kroner til 873 millioner kroner.
Når det gjelder antall kontantuttak fra varekjøp, har disse falt fra 5,31 millioner til 1,92 millioner i samme periode.
I tillegg til kontantuttak ved varekjøp, ble det fra 2013 også mulig å gjøre kontantuttak uten varekjøp. I januar 2018 utgjorde disse imidlertid bare 23.301, med et samlet uttak på drøye 62 millioner kroner.
Samlet statistikk på uttak av kontanter fra minibanker i 2017 offentliggjøres i mai, men tall fra Norges Bank viser at det i gjennomsnitt ble gjort 4,08 millioner uttak fra norske minibanker per måned i 2016. Dette var 12,5 prosent færre enn i 2015.
Verdien av uttakene fra minibanker lå i gjennomsnitt på 6,67 milliarder kroner hver måned i 2016, 11,8 prosent mindre enn i 2015.
Les også: Den nye generasjonen bankkort tar av
Annonse:
Liten kontantandel i forhold til mange andre land
Ved årsslutt i 2016 utgjorde kontantene i omløp 46,7 milliardar kroner.
Som andel av den samlede pengemengden (M19), falt kontantdelen far 2,7 prosent i 2015 til 2,5 prosent i 2016.
Disse tallene er svært lave i en internasjonal sammenheng. I USA, Japan og Euro-området lå andelen eksempelvis i samme periode på hhv rundt 45, 15 og 15 prosent.
Noe av årsaken til at USA har en såpass høy kontantandel, skyldes imidlertid at amerikanske sedler og mynter også brukes i en rekke andre land enn USA.
I en undersøkelse fra i fjor høst, som Kantar TNS utførte på vegne av Nets, fremkom det at 99 prosent av nordmenn helt eller delvis betaler med kort og at hele 32 prosent benytter kortene mer enn elleve ganger per uke.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Hvorfor lurer banken på om jeg tar ut store kontantbeløp eller har utenlandske venner?
78 av Elkjøps svenske butikker har innført kontantnekt
Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner
Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene
Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff