Hver vår bruker nordmenn millioner på nye sykler. – Til å bruke så store summer sikrer mange sykkelen altfor dårlig. Det sier produktsjef Øystein Øren, i Frende Forsikring.
– Dårlig sikring gjør det endra enklere for sykkeltyver. I fjor ble det betalt ut rekordmange kroner etter sykkeltyverier her til lands, sier Øren.
I snitt rapporteres 36 sykler stjålet hver eneste dag.
Nå er det høysesong
Tall fra Finans Norge viser at hele 129 millioner kroner ble betalt ut fra norske forsikringsselskap etter sykkeltyveri i 2021. Det er ny rekord.
I snitt utbetaler forsikringsselskapene 9500 kroner per sykkel. Dette er en sum som øker hvert eneste år.
– Forklaringen ligger i at mange kjøper dyrere sykler, og at el-sykler er populært. Tradisjonelt vet vi at mange kjøper ny sykkel mellom påske og 17. mai. Det vet også tyvene, sier Øystein Øren.
– Andre drar syklene frem fra boden nå. Da er det lurt å både sjekke bremser og lås, sier han.
Så mange forsvant i fjor
Mer enn 13 500 sykler forsvant fra eierne sine i 2021, ifølge statistikken fra forsikringsselskapene. Det reelle tallet er langt høyere.
– Det er mange sykkeltyverier som verken rapporteres til politiet eller forsikringsselskapet, og ikke registreres noe sted, sier Øystein Øren. Det er også mange sykler som havner hos hittegods.
– Skal du få den igjen er det lurt å ha registrert rammenummeret i sykkelregisteret. Da kontakter de deg om den kommer til rette, sier han.
Innbo- eller reiseforsikringen din kan dekke sykkeltyveri.
– Mange har sykkel som ikke koster mer enn egenandelen. De melder den sjelden stjålet til oss. Andre igjen har en så dyr sykkel at summen som dekkes på forsikringen ikke er stor nok, sier Øren.
– Da må du kjøpe innboforsikring der forsikringssummen for sykkel kan utvides, eller så kan det være enda bedre å ha en verdigjenstandsforsikring som dekker skader og tyveri, hvor som helst, sier han.
Slik stopper du sykkeltyven:
- Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l.
- Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.
- Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).
- Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
- Ikke la sykkelen stå ute om natten.
- Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
- Ta meg deg setet og andre løse deler.
- Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.
- Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
- Registrer sykkelen i sykkelregisteret
(Kilde: Frende Forsikring)