Dette kjennetegner Norges beste arbeidsplasser

Konsulentselskapet Sopra Steria ble kåret til beste arbeidsplass for andre år på rad i kategorien for bedrifter med mer enn 500 ansatte. Foto: Pressenytt

I 15 år har Great Place to Work kåret de beste arbeidsplassene i Norge. Riktige ansettelser, personlig utvikling og mening med jobben kjennetegner de beste bedriftene.

Gjennom omfattende kulturanalyser og medarbeiderundersøkelser har Great Place to Work nok en gang rangert de beste virksomhetene i Norge å jobbe for.

Over 200 selskaper med til sammen 31.000 ansatte har blitt vurdert.

IT-selskapet SOCO, legemiddelfirmaet AbbVie, Eiendomsmegler 1 Midt-Norge og konsulentselskapet Sopra Steria er vinnerne i hver sin klasse, avhengig av hvor mange ansatte de har.

Jannik Krohn Falck, administrerende direktør i Great Place to Work. Foto: GPTW

– De beste arbeidsplassene har introduksjonsprogrammer og opplæring av nyansatte, personlig og faglig utvikling på arbeidsplassen, og en tydelig kommunisert hensikt som gjør at arbeidsplassen blir mer enn bare en jobb, opplyser administrerende direktør Jannik Krohn Falck, i Great Place to Work i en melding.

Les også: Foreslår nye regler for tips-penger

Satser tungt på delingskultur

Sopra Steria vant for andre år på rad klassen med mer enn 500 ansatte, og det er administrerende direktør Kjell Rusti svært godt fornøyd med.

– Vi skal være det beste konsulentselskapet for de beste konsulentene. Derfor har vi hele veien jobbet systematisk med å styrke kulturen vår og legge til rette for at alle medarbeidere kan ta ut sitt potensial. Dette er noe som skaper trivsel, engasjement og stolthet. Vi vet at fornøyde konsulenter gir gode resultater både for våre kunder og for oss, og vi vil gjerne takke våre kunder for at våre medarbeidere trives så godt hos dem, sier han i en kommentar.

Solfrid Skilbrigt, som er HR- og strategidirektør i selskapet, peker på at de satser mye på å skape en delekultur, i og med at det nettopp er gjennom deling at kunnskap får verdi.

– Du er aldri ferdig utlært og du har et ansvar for å holde deg oppdatert. Samtidig har vi som arbeidsplass et ansvar for å tilrettelegge for et arbeidsliv der ingen går ut på dato, men der erfaring og kompetanse utveksles for å spille hverandre gode. Vi har skapt et økosystem for læring som gjør at de som jobber her kan være helt i front av utviklingen i sine fag, sier hun.

Les også: Lærere kan få slettet halvparten av studielånet sitt

Annonse:


Ikke bare en jobb

Daglig leder i AbbVie i Norge, Lena Nymo Helli. Foto AbbVie

I klassen for mellomstore selskaper (50-199 ansatte), kom det globale biofarmasøytiske selskapet AbbVie best ut.

Selskapet driver med forskning og utvikling av innovative og avanserte legemidler til behandling av noen av verdens mest komplekse og alvorlige lidelser, ifølge selskapet selv.

– Vi har et genuint ønske om å utgjøre en forskjell, og må derfor gå foran og skape verdi, for pasientene, for samfunnet og for AbbVie. Dette er et løfte som skal virke som et kompass i alt vi gjør, sier daglig leder for AbbVie i Norge, Lena Nymo Helli, i en melding.

Hun utdyper at det å arbeide for AbbVie skal være mye mer enn «bare en jobb», ettersom det de driver med har en direkte påvirkning på folks liv. 

– «Mer enn en jobb» betyr å være forpliktet til at alt vi gjør, og at jobben skal gjøres med engasjement og lidenskap. Derfor jobber vi mye med å utvikle våre ansatte. Vi vil at selskapet skal være ikke bare et flott sted å jobbe, men også et sted for kontinuerlig utvikling, faglig og personlig, sier Nymo Helli.

Les også: 4326 statsansatte tjener mer enn 928.000 kroner

Dette er de fem beste arbeidsplassene fordelt på fire ulike klasser. Kilde: Great Place to Work

Dette er andre suksessfaktorer

Jannik Krohn Falck i Great Place to Work ramser opp en rekke fellestrekk for de beste arbeidsplassene. Noen av dem er at:

  • De har et bevisst forhold til sammensetningen av medarbeidere og har bevisste praksiser for rekruttering og opplæring av nye kollegaer
  • De involverer og engasjerer nyansatte fra første dag, informerer kollegaer om den nye medarbeideren og har ofte en kollega som støtter den nyansatte faglig og sosialt
  • De tilrettelegger for innovasjonsprosesser og kulturer der man eksperimenterer med muligheten til å lære av feil
  • De gir hver enkelt medarbeider muligheten til kontinuerlig faglig og personlig utvikling
  • De fokuserer på å utvikle arenaer hvor medarbeidere kan dele erfaringer og tilbyr interne utviklingsmuligheter som kommuniseres tydelig
  • De skaper en tydelig opplevd mening, retning, kombinert med individuelle forventninger
  • De involverer medarbeiderne i utforming av verdier og organisasjonens strategi
  • De tilstreber en kultur som gjennomsyres av gjensidig tillit
  • De er flinke til å trekke frem hvor viktig hver enkelt medarbeider er for organisasjonens suksess

Lykkes man med dette, kan det føre til redusert sykefravær, økt endringsvillighet, økt innovasjonsevne og økte inntekter for selskapet.

Krohn Falck mener at mennesker og kultur var et ansvar for personalavdelingen for 15 år siden, men at det i dag er et strategisk fokus som toppledelsen ser på som et konkurransefortrinn.

– Vi ser et betydelig økt fokus og systematisk arbeid rundt mennesker og kultur blant topplederne i Norge, sier Falck.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Politiet oppfordrer deg til å sjekke passet ditt

Snart blir de gamle 100- og 200-kronesedlene ugyldige

Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff