Spillereglene er ikke de samme for de ulike tilbyderne av den nye IPS-ordningen, og det får betydning for din avkastning etter fylte 67 år.
En ny utgave av individuell pensjonssparing (IPS) ble lansert den 1. november i fjor, hvor flere av betingelsene var forbedret i forhold til den gamle ordningen.
Både banker, livselskap, pensjonsselskap og fondsselskap har valgt å tilby dette produktet.
Men hvilken leverandør skal du velge, dersom dette er noe for deg?
Inntil nylig var svaret den som kunne tilby deg et stort fondsutvalget til lav pris.
Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet påpeker imidlertid i et blogginnlegg at IPS har ulike egenskaper avhengig av hvem du kjøper produktet av.
For i IPS-avtalen du eventuelt tegner med et livselskap, så inngår det nemlig et forsikringselement. Det til forskjell fra de andre tilbyderne, som ikke har dette.
Les også: Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk
Tvinger på deg lav eller ingen avkastning etter fylte 67 år
Forsikringselementet som ligger i IPS-avtalene fra livselskapene fungerer slik at kundene får en årlig rentegaranti på innskuddet etter de fyller en viss alder.
Det kan senest være fra fylte 67 år, men livselskapene kan også velge å sette grensen lavere.
Til E24 opplyser Finanstilsynet at det er opp til det enkelte selskap å bestemme om denne garantien skal settes til null eller om det skal være en positiv garantert avkastning.
Når denne rentegarantien inntrer, får kundene med andre ord ikke lenger selv velge sin spareprofil. Sparingen flyttes automatisk til en rentegarantiløsning med lav rsiko.
Kunder, som ikke tegner IPS-avtale hos et livselskap, kan fritt velge spareprofil i hele spareperioden. Disse kan også etter fylte 67 år velge å ha hele sparebeholdningen i aksjer.
I og med at utbetalingene fra IPS minimum skal vare til fylte 80 år, betyr det at IPS-kundene til livselskapene går glipp av minst 13 år med meravkastning i aksjemarkedet.
Les også: Finans Norge tar grep etter avsløring om villedende markedsføring av IPS
Innebærer i praksis at vi har to typer IPS
Spareøkonomen i Nordnet, som for inntil noen uker siden jobbet i Storebrand, mener det er en stor ulempe for kundene som tvinges til å sikre seg mot verditap etter fylte 67 år.
– Dette gir en garantert, men lav avkastning i utbetalingsperioden, noe jeg mener kundene ikke er tjent med, skriver Sættem blant annet.
Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, mener det er uheldig at reglene for IPS avhenger av hvor du kjøper det.
– At det er et regelsett for livsforsikringsselskaper og et annet regelsett for andre selskaper har komplisert IPS-sparingen. Det innebærer i praksis at man får to typer av IPS, sier Jensen til E24.
– Vi hadde ønsket at forbrukerne hadde muligheten å velge å ha IPS-kapitalen plassert i aksjemarkedet også etter 67 år, uavhengig av om de har valgt et livsforsikringsselskap som Storebrand og Gjensidige eller et annet selskap som for eksempel en bank eller et fondsselskap, legger han til.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP
Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført
Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite
Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene
Vil innføre makspris på 1100 kroner for tannlegebesøk i Sverige