Skatteoppgjøret er nå klart for nesten fire millioner lønnstakere og pensjonister. 2,7 millioner får igjen på skatten, litt over en halv million får restskatt, mens 700.000 kommer ut i null.
De 2,7 millioner skattyterne som har skatt til gode, får tilsammen 29,2 milliarder kroner tilbakebetalt, ifølge Skatteetaten.
Det utgjør et gjennomsnitt på 11.000 kroner.
Litt over en halv million lønnstakere og pensjonister får restskatt. De må betale til sammen ti milliarder kroner, noe som utgjør et gjennomsnitt på 18.300 kroner.
Rundt 700.000 har verken skatt til gode eller restskatt, enten fordi de har betalt riktig beløp på forskudd eller fordi de ikke har skattepliktig inntekt eller formue.
– Skatteetaten har brukt opplysningene som ble levert i skattemeldingen din til å beregne den endelige fastsettingen av skatt for deg. Hvis du har betalt mer skatt enn det som er beregnet, betaler vi tilbake overskytende beløp. Hvis du ikke har betalt inn alt du skal, sender vi betalingskrav for restskatt. Slik blir skatten riktig, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.
Les også: Fra neste år får du både skattemeldingen og skatteoppgjøret mye tidligere
Annonse:
Skulle du hatt mer penger tilbake?
Hvis det er noe i skatteoppgjøret som ikke stemmer, skal du i de fleste tilfeller endre dette selv ved å levere skattemeldingen på nytt.
Det kan for eksempel være noe du har glemt å ta med i skattemeldingen, hvis du finner en feil eller hvis du har fått nye opplysninger.
Endringer kan du gjøre opp til tre år etter leveringsfristen.
– Det er ikke for sent å endre skattemeldingen. Er det noe du har glemt å oppgi til beskatning, eller skulle du kanskje hatt et fradrag som gir mer penger igjen på skatten? Hvis du oppdager feil i etterkant, endrer du opplysningene og leverer en ny skattemelding. Det gjelder også hvis du brukte leveringsfritak i april, sier Holte.
Skatteetaten har laget en veileder på nett som hjelper deg med å endre skatteopplysninger selv eller å levere en klage, i de tilfeller der dette er nødvendig.
Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt
Senere oppgjør for næringsdrivende
For de som ikke mottar skatteoppgjøret i dag, er det løpende oppgjør mellom 15. august og 24. oktober.
Det gjelder blant annet personlig næringsdrivende og deres ektefeller, og lønnstakere og pensjonister som leverte skattemeldingen på papir.
Andre årsaker til at du får skatteoppgjøret senere kan være at skattemeldingen din mangler opplysninger, inneholder kompliserte forhold, eller du kan være tatt ut til kontroll.
Om lag 900.000 skattytere får skatteoppgjøret mellom 15. august og 24. oktober.
Les også: Dette vil Skatteetaten sjekke ekstra nøye på skattemeldingen din i år
Utbetaling av penger til gode og betalingsfrist restskatt
De som har skatt til gode, får pengene inn på konto innen tre uker fra 20. juni. De aller fleste får pengene utbetalt på oppgjørsdatoen.
I skattemeldingen du mottok i april, er det oppgitt hvilken konto pengene blir overført til. Hvis du ikke har oppgitt noen konto, får du tilsendt et utbetalingskort i posten til din folkeregistrerte adresse.
Hvis skatteoppgjøret du mottar 20. juni viser at du har restskatt, er fristen for å betale 20. august.
Er restskatten over tusen kroner, deles beløpet over to terminer, med andre termin 24. september. Faktura med betalingsinformasjon og forfallsfrist sendes elektronisk eller i posten.
Du mottar elektronisk varsel fra Skatteetaten når skatteoppgjøret ditt er klart. Du logger deg inn på skatteetaten.no for å se skatteoppgjøret.
De som har reservert seg mot digital kommunikasjon mottar skatteoppgjøret i posten.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Skattekalender for 2019: Her er alle de viktigste datoene
Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen
Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell
Dette erstatter NRK-lisensen fra 2020
Disse kortene gir størst rabatt på drivstoff i Norge og utlandet