Ni av ti nordmenn som har et ildsted bruker det, viser en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner. Med høye strømpriser og kalde temperaturer er vedfyring et rimelig og hyggelig alternativ som flere nordmenn tyr til, og en av fem nordmenn har vedfyring som hovedoppvarmingskilde.
Med rekordhøye strømpriser velger flere nordmenn å fyre med ved, og ifølge en Norstat-undersøkelse gjort på vegne av bransjeforeningen Norsk Varme, fyrer halvparten av befolkningen daglig med ved og fire av fem fyrer minst én gang i uken.
– Nordmenn elsker vedfyring og mange fyrer jevnt i ildstedet gjennom vinteren, men vi ser i år at flere har begynt å fyre tidligere på grunn av de høye strømprisene. Det er en viktig alternativ oppvarmingskilde for mange nordmenn, og en av fem har vedfyring som hovedoppvarmingskilde, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.
To år med pandemi førte til at mange nordmenn pusset opp hjemme, og mange valgte å blant annet investere i drømmeildstedet. Ifølge undersøkelsen til Norsk Varme, fikk 340.000 boliger ny vedovn de siste to årene. Samme undersøkelse viser også at rundt 700.000 nordmenn bor i et hjem med et ildsted som bør byttes ut.
– Det er gledelig at så mange nordmenn har et ildsted og ser verdien av det, men vi ser også at mange flere burde bytte ut det gamle ildstedet med et nytt, rentbrennende et. De nye ovnene slipper ut nær 90 prosent mindre partikler enn de gamle – og gir dobbelt så mye varme per kubbe, forteller Børud.
Men nordmenn er ikke kun glade i å fyre inne; 30 prosent har også bålpanne for utendørs fyring. Det kommer frem av undersøkelsen at vi bruker bålpannen når vi skal kose oss ute, for å lage mat eller når vi har besøk.
Norge er avhengig av vedfyring
Vedfyring eksisterer ikke bare for oppvarming og kosens skyld, det er også god beredskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap peker på dette som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene.
Norge er nemlig avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke sprengkulden, og gir liten effekt allerede ved 8-10 minusgrader. Hvis strømmen går, er det også kun vedfyring som kan holde oss varme over flere dager.