Du er ikke alene om å ta opp lån. Enten du trenger penger til en ny bil, ny bolig, drømmereisen eller helt hverdagslige behov. Her kommer noen gode tips som kan være verdt å ta i betraktning før du tar opp lån på nett.
Artikkelen er produsert av Lead Supply ApS for Matchbanker.no.
1. Sett opp et budsjett og reduser dine kostnader
For å få en oversikt over inntektene og utgiftene dine, er det smart å sette opp et budsjett. Et budsjett vil gi deg et bilde av hva du har av midler, og hvor store utgifter du har i måneden. Her vil du også tydelig se dine faste og variable kostnader.
Ofte er det å sette opp et budsjett en oppvekker for mange, da man får en oversikt og det blir tydeliggjort hvor man kan spare penger. Kanskje du har noen faste kostnader i måneden som faktisk er unødvendige? Eller faste kostnader som for eksempel mobilabonnement som er for dyrt?
Det kan være smart å undersøke hvilke muligheter man har, for å minimere totale faste utgifter, og dermed frigjøre penger som man kan bruke på andre ting.
Ved å få en oversikt over økonomien kan det også være at det åpner seg andre muligheter for å kutte ned på andre kostnader. Bruker du for mye penger på mat? Er det for mye penger som forsvinner i «annet» posten? Bruker du for mye penger på fest og moro?
Det er viktig å få denne oversikten og kjenne til sin egen økonomi før man tar opp et lån på nett. Dette er fordi et budsjett vil gi deg et bilde av hva du faktisk har råd til nedbetale på et eventuelt lån i måneden.
2. Gjør deg kjent med begreper
Når man skal finne det ideelle lånet er det lurt å gjøre seg kjent med alle begreper som er forbundet med lån.
Dette er for å forsikre seg om at man forstår hva de forskjellige lånene faktisk innebærer. Å kjenne begrepene minimerer risikoen for å havne i situasjoner hvor man har tatt opp et lån som ikke passer deg, eller rett og slett er for dyrt.
Det er for eksempel forskjell på effektiv rente og nominell rente, noe som kan koste deg dyrt å ikke vite om på forhånd. Da det er den effektive renten som forteller hva lånet egentlig koster.
Sørg derfor for å forstå begrepene før du inngår noen avtale om lån på nett.
Samtidig så skal man også passe på å ikke bli lurt av dette med renter og løpetid. Det kan være fristende med et lån som har en lav rente og dermed lengre løpetid, men husk at man skal betale renter over en lengre periode, og dermed betyr det ikke nødvendigvis at det er billigere.
3. Sammenlign lån på nett
Det er mange måter å gå frem på for å få et lån. I noen land er det til og med blitt mer vanlig med SMS lån, noe som enda ikke har kommet til Norge.
Det er derimot flere steder på internett hvor man kan sammenligne lån helt gratis og uforpliktende.
Sammenligningstjenestene kommer med forslag til en skreddersydd låneliste for deg, så du kan finne et lån som passer dine ønsker og behov best.
Dermed kan du likevel finne gode alternativer til SMS lån.
4. Ikke lån mer enn hva du har bruk for
Det er ingen hemmelighet at det koster penger å låne penger. Likevel åpner massevis av muligheter seg ved å ta opp lån, og i flere tilfeller kan det også være en fordel å ha lån.
Man kan for eksempel investere pengene i eiendom, og med lån blir formuesskatten også lavere.
Men selv om lån åpner mange muligheter, skal man også passe på å ikke låne mer enn hva man har bruk for, da man skal betale renter av hele lånebeløpet.
Derfor skal man ikke låne mer enn hva man vet man kan betale tilbake.