Dersom du reiser på ferie med sykdom, selv med legens godkjennelse, kan det det få store økonomiske konsekvenser. Reiseforsikringen dekker nemlig bare sykdom som skjer akutt og uventet.
Den norske forsikringsbransjen utbetalte over én milliard kroner i erstatning knyttet til sykdom på reise i 2018, viser tall fra Finans Norge.
Aldersgruppen 60+ sto for rundt halvparten av disse utbetalingene.
Annonse:
Ifølge Europeiske Reiseforsikring opplever forsikringsselskapene en kraftig økning i saker knyttet til sykdom hos eldre på reise.
Dette skyldes delvis at mange nordmenn prioriterer å reise på ferie, selv om de er syke, hevder selskapet.
Les også: Fra 1. januar øker trolig passgebyrene med 27 prosent
Reiseforsikringen gjelder kun ved akutt sykdom
Det er imidlertid risikabelt. En reiseforsikring dekker nemlig bare sykdom som skjer akutt og uventet.
– Det er mange som ikke er klar over at reiseforsikringen mest sannsynlig ikke vil dekke kostnader knyttet til sykdom man kjenner til før avreisetidspunktet, selv om legen har sagt «god tur», forteller Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.
– I ytterste konsekvens kan man sitte igjen med hele regningen for behandling og en eventuell hjemreise selv, sier han videre, og legger til:
– En slik regning kan bli veldig kostbar. Vi har eksempler på kunder som har vært innlagt på private sykehus i USA, der døgnprisen kan være så høy som 250.000 kroner. Eller som må transporteres hjem til Norge med ambulansefly til en kostnad på flere hundre tusen kroner.
Les også: Snart kan du bruke elektronisk ID på tvers av landegrensene i EU
Forsikringsutbetalingene til eldre skyldes hovedsakelig sykdom og avbestillinger
Sykdom og avbestillinger står for om lag 80 prosent av forsikringsutbetalingene knyttet til eldre.
Spania er fortsatt det landet der både antallet saker og summen på utbetalinger er størst.
Deretter følger USA og Thailand, med Hellas og Tyrkia hakk i hæl.
– Det er fint å se at eldre ønsker å oppleve verden. Ikke bare med tradisjonell sol og sommer rundt Middelhavet, men ved å utforske mer eksotiske steder enn det som var vanlig tidligere. Det er likevel viktig at vi forteller hva de reiselystne risikerer dersom de er syke før ferieturen finner sted, poengterer Handeland.
Les også: Kraftig verdiøkning på ferieboliger i Tyrkia smuldrer nå bort for flere tusen nordmenn
Få en avklaring før avreise
Det hender at eldre som skal ut på reise får klarsignal av legen sin, og på den måten tenker at de har gjort ting riktig.
Det trenger ikke å stemme. For dersom en tilstand forverrer seg på reisen, vil ikke sykdom automatisk være dekket av reiseforsikringen.
– Det finnes dessverre nok av eksempler på reiser som aldri skulle funnet sted. Selv om varmere klima og feriemodus kan gjøre godt, tenker ikke leger nødvendigvis på de økonomiske konsekvensene som kan oppstå, sier Handeland.
– Det er kjempeviktig at folk som er syke, eller som har en diagnose kjent fra tidligere, tar kontakt med forsikringsselskapet før avreise. Da kan man få en avklaring, slik at man ikke risikerer å sitte igjen med regningen selv dersom noe skulle skje, avslutter han.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Mange banker gir nå null i innskuddsrente. Her er de beste sparekontoene
Dette er prisen du må betale for å gjøre døde om til diamanter
Disse fem ferielandene har gjort dårligst inntrykk på oss
Nettsteder skrur opp prisen når nordmenn bestiller ferie
Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten