Forbrukerrådet advarer mot falske billetter

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Forbrukerrådet får stadig flere henvendelser fra folk som har opplevd billettsvindel. – Den vanligste svindelmåten er at samme billett selges flere ganger, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Sommeren er høytid for festivaler og konserter, og i Oslo har Øya-festivalen nettopp startet. Dessverre er det mange som ikke slippes inn på grunn av ugyldig billett.

– Vi har avvist i overkant av 100 personer i gjennomsnitt per år, uttalte PR-sjef for Øya-festivalen, Jonas Prangerød, til NRK nylig.

Billett-sjef på Øya-festivalen, Oda Malmin, bekrefter i den samme artikkelen at det ikke alltid er lett å se hvilke billetter som er ekte og ikke.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Kjøp ikke av ukjente

For å unngå at festival- og konsertdeltakere kjøper «katta i sekken», har Forbrukerrådet nå gått ut med en advarsel på sine nettsider:

– Du må særlig være påpasselig om du skal kjøpe billett av noen du ikke kjenner, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet, før han legger til:

– Kjøper du billetter på svartebørs, har du ingen garanti for at billettene som selges er ekte, eller vil bli levert.

Les også: Så mye feil viser speedometeret på nye biler

Selger samme billett flere ganger

Iversen opplyser at den vanligste svindelmåten er at samme billett selges flere ganger.

Festivalbilletter virker på den måten at når strekkoden blir skannet, slipper billetteieren inn og etter det blir strekkoden ugyldig. Dersom den samme billetten har blitt solgt til flere, vil kun den første som innløser den komme seg inn.

– Det er vanskelig å sikre seg mot dette, så det viktigste er å ha god informasjon om hvem selgeren er – før du kjøper billettene. Det er ikke nok med en e-postadresse. Du må sørge for at det er mulig å få tak i personen – da er det større sjanse for å få igjen pengene, sier Iversen.

Les også: 300 på visning – solgt for én million over takst

Svartebørs

Å videreselge billetter er i utgangspunktet ikke ulovlig, men den såkalte svartebørsloven forbyr organisert salg av billetter til høyere pris enn det arrangøren selv solgte billettene for.

Mens Forbrukerrådet hjelper forbrukere i enkeltsaker, er det Forbrukerombudet som har tilsyn med svartebørsloven og kan gripe inn overfor praksisen til slike firmaer.

Les også: Dette er leieprisen for en 1-, 2- og 3-roms leilighet i de største byene akkurat nå

Finn.no følger med

I en artikkel i VG bekrefter leder for forbrukertrygghet hos Finn.no, Geir Petter Gjefsen, at de kjenner godt til problemet med billettsvindel.

– Vi er ekstra på vakt når det er snakk om store konserter eller festivaler, sier Gjefsen til avisen.

Gjefsen sier at de har sett flere tilfeller av at svindlere har tatt kontakt med personer som har lagt ut annonser under «ønskes kjøpt». Mange blir lurt til å forskuddsbetale for billetter de ikke får, eller får tilsendt falske billetter.

Finn.no har også sett en økning i antall tilfeller hvor den samme adgangsbilletten blir solgt til flere. Dette gjelder jevnt over for flere festivaler, ifølge Gjefsen.