Over fire av ti nordmenn sier i en fersk undersøkelse fra Santander Bank at de er mer bekymret for økonomien nå enn tidligere.
Endringene i mange nordmenns personlige økonomi har i den siste tiden være store. Økte renter, større strømutgifter og økte matvarepriser har påvirket privatøkonomien. Ikke minst er bekymringen for egen økonomi stor blant mange i disse dager. I en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Santander sier over fire av ti at de er mer bekymret for økonomien nå enn tidligere. Det er de under 40 år som er mest bekymret, følge undersøkelsen.
Tre av ti har ikke har råd til uforutsette utgifter
Over 30 prosent av de spurte sier de ikke har råd til uforutsette utgifter som for eksempel reparasjon av bil eller kjøp av vaskemaskin. Nesten halvparten av de under førti år sier de har råd til uforutsette utgifter nå. Til sammenlikning svarer kun 16 prosent av de over 60 år at de ikke har råd til uforutsette utgifter.
– Dette er en tøff og usikker tid for mange, spesielt for dem som ikke har råd til nødvendige reparasjoner og bytte av nødvendige husholdningsprodukter, som for eksempel en vaskemaskin. Yngre mennesker er mer sannsynlig å være i denne situasjonen da de er i en startfase av livet med stor gjeld og små barn. Denne gruppen er den som mest sannsynlig vil finne det utfordrende å sjonglere høyere kostnader, sier ansvarlig for sparing og innskudd i Santander, Priscilla Halverson.
Hele 74 prosent av de spurte planlegger å spare penger fremover. Og det er flest i de yngre aldersgruppene som planlegger å spare penger.
De eldste sparer mest på sparekonto
I undersøkelsen svarer over halvparten av de som skal spare penger fremover at de skal spare på sparekonto. Fire av ti sier de vil gjøre langsiktige investeringer i aksjer eller fond. Det er mange flere i de yngre målgruppene som ønsker å spare i aksjer eller fond enn i de eldre målgruppene. Blant de over 60 år svarer 73 prosent at de vil spare på sparekonto, mens kun 22 prosent i samme aldersgruppe ville spart i aksjer eller fond. I de yngre målgruppene er andelen som ville spart i aksjer eller fond dobbel så stor.
– Ifølge vår statistikk er hele 70 prosent av våre innskuddskunder over 60 år. Nesten 90 prosent av innskuddskundene er over 50 år. Sparekontoen er helt klart noe de eldre kundegruppene foretrekker i langt større grad enn de yngre. De yngre forbrukerne er i større grad vokst opp med mulighetene som finnes i fond og aksjer, og sparer ikke så mye i ordinære sparekonto. Men i undersøkelsen svarer nesten halvparten av de under 29 år at de nå vil spare i sparekonto. Det kan være et tegn på at flere i de yngre målgruppene får øynene opp for tradisjonelle sparekontoer, sier Halverson.
Noen sparetips:
- Du må skaffe deg oversikt over privatøkonomien. Finn ut hva du har i inntekter og finn ut hva du bruker penger på. Dette kan du finne ut ved å se i nettbanken. Bla gjerne noen måneder tilbake for å få en god oversikt.
- Finn ut om du trenger å kutte utgifter fordi du ikke har nok inntekter, eller om du vil kutte utgifter for å kunne prioritere annerledes og spare mere. Finn den spareformen som passer deg best.
- Det er lurt å sette opp et detaljert budsjett: da får du en god oversikt over hva pengene går til, og du kan planlegge. Med et så konkret budsjett som mulig, kan du se hvor mye du har mulighet til å spare.
- Du kan spare mye på å kutte småutgifter. Regn ut hva du sparer ved å ikke kjøpe kaffe ute, ta med mat til lunsjen selv, ikke kjøpe småting på bensinstasjonen etc.
- Lag et matbudsjett og gjør handlingen én gang i uka. Da slipper du impulskjøp og å handle mat du egentlig ikke trenger.
- Refinansier dyr gjeld: å samle alle dyre lån ett sted gir bedre kontroll over økonomien.
- Sjekk strømavtalen du har, og se om du kan finne en billigere. Sjekk også forsikringene dine, og se om du har dobbelt av noe, eller om du kan få det billigere andre steder.
- Sjekk alle abonnementer og se om det er noen du kan kutte
- Forsøk å spare små mengder hver måned slik at du har penger til uforutsette utgifter