Torsdag offentliggjør Norges Bank om de endrer styringsrenten. Eksperter tror vi har nådd rentebunnen, men de er forsiktige med å anbefale rentebinding på boliglånet.
Skrevet av: Mads Fremstad, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).
Før sommeren ga Norges Bank uttrykk for at det ville komme ytterlige rentekutt i løpet av 2016. Torsdag kommer fasiten fra hovedstyret i Norges Bank om vi får en ytterlige nedgang fra dagens nivå på 0,5 prosent.
– På møtet kommer de til å bestemme seg for holde renten uendret, men opprettholder nok budskapet om at det forsatt er større sannsynlig med en nedgang, enn oppgang, sier sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen til ABC Nyheter.
Sjeføkonomen sier det er har «gått bedre i norsk økonomi enn man har trodd.»
Arbeidsledigheten har sluttet å stige, boligprisene vokser kraftigere enn man la til grunn og fallet i oljeinvesteringer er ikke like sterkt som før.
– Det har ikke blitt slik Norges Bank trodde, sier Olsen.
Han tror rentebunnen er nådd, men er forsiktig med å anbefale å binde renten.
– Å binde renten er en forsikring, akkurat nå ser det ut som det kan lønne seg, men det har man sagt mange ganger tidligere også. Slik markedet er nå, tror jeg ikke det vil komme noen endringer de neste fem årene. De som er veldig utsatt dersom renten går opp, bør vurdere det og snakke med banken, råder Olsen.
Les også: Hadde vi tålt en styringsrente på fem prosent i dag?
– Flere bør ta seg en prat med banken
Sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik tror på samme utfall som Kjetil Olsen.
– Jeg tror de vil holde renten uendret og heller signalisere at de vil vurdere å kutte renten utover vinteren. Det er syv grunner til det, sier Holvik til ABC Nyheter.
Dette er de syv grunnene:
- Inflasjonen er langt over målet
- Gjelden i husholdningene stiger fortsatt
- Boligprisene stiger bekymringsfullt
- Kapitalen blir feilallokert når realrenten er så ekstremt lav
- Lavere renter og økt levealder øker sparebehovet når realrenten faller
- Kronekursen er svak nok
- Vi trenger omstilling – ikke mer kortsiktig stimulering
Eventuelle kutt senere i vinter kan ikke Holvik utelukke.
– Det kommer an på hvor sterk kronekursen er. Blir ikke den altfor sterk så tror jeg vi har sett rentebunnen. Dette avhenger imidlertid av hva som skjer med prisvekst og aktivitet i norsk økonomi. Ytterligere rentekutt, og dermed enda svakere kronekurs, vil kunne gi ny fart til både importert prisvekst og til å sette enda mer fart i boligprisene. Det vil være helt feil medisin for norsk økonomi nå.
–Vil det lønne seg å binde renten nå?
– Mitt standardsvar er at over tid har det lønt seg å ha flytende rente. Rentebinding er mer som en forsikringspremie. Men fastrenten er historisk lave, så det kan være riktig for dem som ønsker å ikke tenke mer på renteutvikling. Det er nok flere som bør ta seg en prat med banken. Skal man binde, bør man binde i ti år, anbefaler sjeføkonomen i Sparebank 1.
I forrige uke gikk Statistisk sentralbyrå ut og mente tiden for rentekutt er over.
Les saken: Ingen flere rentekutt, sier SSB
Krogsveen: – Nå bør renta opp
En aktør som håper at rente går opp er eiendomsfirmaet Krogsveen. I en pressemelding skriver firmaet at tiden er overmoden.
«Ut fra et rent boligperspektiv er markedet overmodent for å øke renta. Rente er prisen på kreditt. Med 1,5 prosent rente etter skattefradrag er det «gratis» å låne når man tar hensyn til lønnsutvikling og inflasjon», heter det i pressemeldingen.
– Den tiltakende boligprisveksten vi har sett i Norge fra mars og utover, vil på et eller annet tidspunkt måtte resultere i høyere rente – og da med stor fare for et brått boligprisfall. Da er det bedre å være føre var og starte en forsiktig økning allerede nå, sier administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.
Les også: Storebrand om rentekrig: – Vi er gjerne med vi
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook