Den totale forbruksgjelden økte med 0,7 mrd. siste måned og utgjør nå utrolige 155,9 mrd. Forbrukslån økte med 1,1 mrd., men bruk av kredittkortgjeld ble redusert med 0,4 mrd.
1. september var den totale forbruksgjelden i Norge på 155,9 mrd. som er en økning på 0,7 mrd. (0,5%). Bruk av kredittkort falt med 0,4 mrd. (-0,6%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) ble redusert med 1,1 mrd. (-3,8%), og den rentebærende kredittkortgjelden økte med 0,8 mrd. (2,0%). Forbrukslån økte med 1,1 mrd. (1,3%).
– Vi ser en markant økning i forbrukslån som kan tyde på at mange har brukt opp mye av de sparepengene som de hadde etter pandemien. De har derfor behov for å låne penger når de skal pusse opp eller kjøpe større kapitalvarer. En del av økningen skyldes nok også at en del har refinansiert dyre kredittkort i ett rimeligere forbrukslån, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.
Forbrukslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden økte med 1,9 mrd. (1,5%) pga. økningen i både forbrukslån og rentebærende kredittkortgjeld.
– Økningen i rentebærende kredittkortgjeld på 0,8 mrd. gir grunn til bekymring, siden det kan tyde på at flere sliter med å betale alt ved forfall på grunn av økte priser og renter. Vi håper at denne ikke stiger ytterligere framover, sier Karstensen.
Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og er uforandret fra forrige måned.
Forbruksgjelden siste 12 måneder
I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 5,6 mrd. (3,7%). Forbrukslån har økt med 5,3 mrd. (6,6%) og kredittkortgjeld har økt med 0,3 mrd. (0,4%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor.
Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 3,1 mrd. (-7,0%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3,5 mrd. (14,3%) i samme periode. Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 2,2 mrd. (1,8%) siste tolv måneder.
– Det er positivt at den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert siste tolv måneder, men det siste måneds økning gir grunn til litt bekymring. Kredittkortgjeld som forfaller til betaling bør betales i sin helhet for å unngå dyre rentekostnader. Har en problemer med å betale ved forfall bør en kontakte kreditor for å finne en løsning, sier Karstensen.