Alle lyssignal i bomstasjoner over hele landet slukkes samtidig den 6. april i år. Dette fordi nytteverdien av dem er ukjent og de koster mye penger.
Annonse:
Det er flere årsaker til at såkalte kvitteringslys for passeringer nå tas ned, ifølge Statens vegvesen.
Først og fremst koster det mye penger å etablere og drifte lysene som står plassert etter hver bomstasjon i hele landet.
I tillegg er det usikkert hvor stor nytte trafikantene har av lyssignalene.
– Vi har derfor besluttet at alle lyssignal i bomstasjoner skal fjernes, opplyser Egil Aasheim, som leder kontor for AutoPASS i Statens vegvesen, Vegdirektoratet, til egne nettsider.
Videre forteller han at dette er ett av flere tiltak i forbindelse med gjennomføringen av bompengereformen, der det er ønskelig å forenkle innkrevingen av bompenger for å få til mer effektiv drift.
Forslaget om å fjerne lyssignalene har vært ute på ekstern høring der både bompengeselskaper, bilbransjen, kommuner, fylkeskommuner og andre samarbeidspartnere har fått mulighet til å komme med innspill.
Konklusjonen er at alle lyssignal i landet skal tas ned.
– Vi regner imidlertid med at det vil ta noe tid før vi får fjernet alle lysstolpene i hele landet, men vi vil sørge for at dette skjer så snart det er praktisk mulig, opplyser Aasheim.
Opplysning om passering og priser får du heretter hos det bompengeselskapet som du har tegnet AutoPASS-avtale med via «Min side».
Les også: Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning
Dette betyr de ulike signalene
Inntil lyssignalene slukkes, gjelder følgende regler, ifølge AutoPASS:
Grønt signal: Betyr at brikken er registrert og at avtalen er belastet.
Hvitt signal: Betyr at brikken er registrert og avtalen belastet, men at det nå er på tide å betale. Ved etterskuddsavtale er faktura sendt. Ved forskuddsavtale er saldo på avtalen din lav.
Gult/ingen signal: Du får gult lyssignal eller ingen lyssignal om du passerer uten brikke eller om brikken ikke registreres ved passering. Det kan være at avtalen din er sperret eller at det er feil ved brikken eller bompengeanlegget, og da bør du kontakte bompengeselskapet. Når du ikke får noe lyssignal, blir det tatt bilde av kjøretøyets registreringsnummer.
Videokamera: I alle bompengeanlegg aktiveres et videokamera dersom du ikke har brikke eller om du befinner deg utenfor kjørefeltet. Passeringen registreres og regning sendes bileier. Ta kontakt med bompengeselskapet som du har avtale med dersom du har spørsmål om dette.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet
34.000 kjøretøy mangler lovpålagt forsikring