Du kan fortsatt gjøre endringer i skattemeldingen din

Innleveringsfristen til Skattemeldingen for 2018 var 30. april, men det er ikke for sent å gjøre endringer. Bildet viser skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Skatteetaten

Hvis du etter innleveringsfristen til skattemeldingen oppdager feil eller mottar nye opplysninger, er det ikke for sent å gjøre endringer. Retting kan gjøres i inntil tre år etter at skattemeldingen er levert.

For inntektsåret 2015 og tidligere, da skattemeldingen ble kalt selvangivelse, måtte du du klage til Skatteetaten for å endre opplysninger i den etter innleveringsfristen.

Da den nye Skatteforvaltningsloven trådte i kraft fra 1. januar 2017, fikk du selv mulighet til å endre opplysninger i skattemeldingen etter innleveringsfristen.

Eller rettere sagt; du har en plikt til å endre skattemeldingen dersom du oppdager feil eller mottar nye opplysninger etter at den er levert.

– Hvis du i etterkant av innleveringsfristen 30. april oppdager feil eller mangler i opplysningene du selv fylte ut eller godkjente, må du korrigere opplysningene. Dette gjelder også om du benyttet leveringsfritak, uttalte Helene Kruge, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten, i en pressemelding da loven trådte i kraft.

Det kan for eksempel være at en fradragspost ikke er fylt ut korrekt eller at en inntektspost ikke ble tatt med.

Les også: Dette vil Skatteetaten sjekke ekstra nøye på skattemeldingen din i år

Annonse:


Manglende retting kan gi tilleggsskatt

– Du er selv ansvarlig for å fastsette grunnlaget for skatten din. Det betyr at det er du som må sørge for at alle opplysningene som er oppgitt er riktige. Dette er i stor grad en videreføring av tidligere praksis, men ny lov tydeliggjør ditt ansvar for å gi riktige opplysninger, sa Kruge videre.

Ifølge Skatteforvaltningsloven skal den skattepliktige selv fastsette grunnlaget for formues- og inntektsskatt (egenfastsetting), mens myndighetene skal gjøre skatteberegningen.

Dersom du retter tidligere opplysninger, fører det til en ny skatteberegning.

Ved retting slipper du tilleggsskatt, så fremt ikke Skatteetaten allerede har satt i verk kontrolltiltak eller fått opplysningene fra andre.

Muligheten til å endre skattemeldingen gjelder kun fra og med inntektsåret 2016, og du kan endre opplysninger i inntil tre år etter innleveringsfristen.

Fristen for å endre skattemeldingen for 2018 for lønnstakere og pensjonister er derfor 30. april 2022.

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2019: Her er alle de viktigste datoene

Mange kan redusere både formue- og eiendomsskatt ved å sjekke post 4.3.2 i skattemeldingen

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet