I dag har mange fått skatteoppgjøret, og mange jubler over ekstra penger å rutte med. Det har du derimot liten grunn til, ifølge revisor.
I dag mottar over fire millioner lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret, ifølge Skatteetaten.
2,7 millioner av disse får igjen på skatten, mens rundt 550.000 får restskatt.
Gjennomsnittlig skatt til gode og restskatt er på hhv 11.300 og 19.400 kroner.
Rundt 800.000 har verken skatt til gode eller restskatt, enten fordi de har betalt riktig beløp på forskudd eller fordi de ikke har skattepliktig inntekt eller formue.
– Skatteoppgjøret er den endelige beregningen ut fra opplysningene som ble levert i skattemeldingen. Skatteetaten beregner hvor mye skatt du skal ha betalt i fjor og enten betaler tilbake overskytende beløp eller krever inn restskatt. Slik blir skatten riktig, sier Nina Schanke Funnemark, assisterende skattedirektør, i en pressemelding.
Les også: Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten
Stemmer ikke tallene? Du skal endre selv
Hvis du finner feil eller får nye opplysninger, skal du nå i de fleste tilfeller endre dette selv ved å levere skattemeldingen på nytt.
Dette kan du gjøre opp til tre år etter leveringsfristen.
Endringen kom med ny skatteforvaltningslov i 2017.
Tidligere måtte du sende en klage på skatteoppgjøret til Skatteetaten.
– Du fastsetter grunnlaget for skatten din selv når du oppgir inntekt, formue, gjeld og fradrag i skattemeldingen. Hvis du oppdager feil i etterkant, endrer du opplysningene og leverer en ny skattemelding. Det gjelder også hvis du brukte leveringsfritak. Det er raskere og enklere både for deg og for Skatteetaten, sier Funnemark.
Skatteetaten har laget en veileder som hjelper deg med å endre skatteopplysninger selv.
I noen tilfeller vil det fremdeles være nødvendig å levere en klage for å få til endring. Det gjelder for eksempel endringer i selvangivelser for inntektsår 2015 og tidligere, eller endringer av opplysninger som Skatteetaten har fastsatt.
Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene
Mener skatt til gode er negativt
Revisor og rådgiver Hans Olav Sekkeseter i Sticos mener 2,7 millioner nordmenn som får tilbake på skatten ikke har noen grunn til å glede seg over utbetalingen som kommer nå.
– Å få penger tilbake på skatten betyr at man blir trukket for mye av arbeidsgiver. Hvis man mener at staten er en bedre forvalter av pengene enn det du selv er, så kan jo det være positivt. Men en slik form for sparing gir svært lav rente, og har man for eksempel regninger eller kredittkort man sliter med å betale til forfall, er det jo dumt å «låse inn» egne penger man kunne brukt til å innfri gjeld, sier Sekkeseter, som er registrert revisor og autorisert regnskapsfører.
– For mange blir det å «få» penger på denne måten forbundet med noe positivt. Og det finnes ingen oversikt over alternativavkastningen man kunne hatt ved å bestemme over pengene selv, legger han til.
Sekkeseter illustrerer avkastningstapet med dette regnestykket:
– I snitt ligger skattepenger til gode mellom 10-15.000 kroner. La oss si at du får tilbake 12.000. Du får renter på 0,39 prosent i perioden 15. mars frem til utbetaling. Da får du utbetalt 12.000 og renter for 3,5 måneder, som utgjør rundt 14 kroner.
Dersom du har kredittkortgjeld, mener han du i stedet bør nedbetale på dette. Med en rente på 25 prosent, hadde du spart deg 1500 kroner i renter bare i perioden januar til juni.
– Å betale ned ekstra på boliglånet gir ikke fullt så stor besparelse, men er uansett bedre enn å overlate forvaltningen til staten med bare 0,39 prosent rente, avslutter han.
Les også: Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet sommeren 2018
Senere oppgjør for næringsdrivende
De som har skatt til gode, får pengene inn på konto innen tre uker fra 27. juni. De aller fleste får pengene utbetalt på oppgjørsdatoen.
Annonse:
Hvis skatteoppgjøret du mottar i dag viser at du har restskatt, er fristen for å betale 20. august.
Er restskatten over tusen kroner, deles beløpet over to terminer, med andre termin 24. september. Faktura med betalingsinformasjon og forfallsfrist sendes elektronisk eller i posten.
For de som ikke mottar skatteoppgjøret i dag, er det løpende oppgjør mellom 15. august og 24. oktober.
Det gjelder blant annet personlig næringsdrivende og deres ektefeller, og lønnstakere og pensjonister som leverte skattemeldingen på papir.
Andre årsaker til at du får skatteoppgjøret senere kan være at skattemeldingen din mangler opplysninger, inneholder kompliserte forhold, eller du kan være tatt ut til kontroll.
Om lag 800.000 skattytere får skatteoppgjøret mellom 15. august og 24. oktober.
Les også: Du kan spare 10.000 kroner i året ved å kjøpe snus på nett
Sjekk skattekortet ditt nå
Så hvordan kan du egentlig finne ut hvordan du kan gå i null?
Sjekk skattekortet ditt når det er tilgjengelig, er rådet fra rådgiver Terje Brovold i Sticos.
– Gå gjennom postene. Stemmer grunnlagene med hensyn til forventet lønn, fradrag, formue og gjeld? Dersom svaret på det er «ja», kan du forvente at du går omtrent i null. Dersom grunnlagene ikke stemmer med det du forventer i lønn, fradrag m.m, må det søkes om endring av skattekortet ved at grunnlagene bringes i samsvar med det som forventes, forklarer han.
– Senere på året kan du gå inn på skatteetaten.no for å beregne skatten din. Dersom du legger inn korrekte grunnlag for hele året, ser du hvor mye du får i utlignet skatt. Denne må deretter sammenholdes med innbetalt skatt for hele året, og du finner ut om du har betalt for mye eller for lite skatt, sier Brovold.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Innfører timebestilling på skattekontorene
Skatteetaten gir nå dagbøter til utleiere som ikke vil oppgi personalia på leietaker(e)
Økonomiprofessor vil ha slutt på at lånerenter kan trekkes fra på skatten
Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet